Ga naar hoofdinhoud

Kleine sensor met grote prestaties

Magneetveldsensoren zijn in de moderne techniek onmisbaar. Hun toepassingsmogelijkheden variëren van het bekende kompas tot aan de moderne auto of de smartphone. Werkgroepen van de Christian-Albrechts-Universität in Kiel (CAU) hebben nu een miniatuur sensor ontwikkeld. De sensor bestaat uit een kleine strook een lengte van 125 µm, net iets meer dan een mensenhaar dat een doorsnede van ongeveer 100 µm heeft.

De strook is voorzien van een laag materiaal, dat binnen een magnetisch veld zachter wordt. Voor het meten van een magneetveld brengen de wetenschappers de strook mechanisch een trilling. De trillingsfrequentie is afhankelijk van de hardheid van de laag. Aan de hand van de frequenties kunnen ze dus de eigenschappen van een magnetisch veld nauwkeurig vaststellen.


Een prototype van de nieuwe magneetveldsensor. De eigenlijke sensorspits van het linker eind van de siliciumchip is met het blote oog nauwelijks te zien (foto’s: Björn Gojdka)

In tegenstelling tot eerdere modellen zijn geen extra magneetvelden noodzakelijk voor het functioneren van de nieuwe sensor. Hij kan laag-frequente en statische magneetvelden detecteren, die vooral een grote rol spelen in de medische wereld. De sensor zou het gebruik van magnetische deeltjes in het lichaam kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld om tumoren te bestrijden of medicamenten gericht in het lichaam vrij te geven. Bovendien is het een voordeel dat de sensor niet hoeft te worden gekoeld en kan worden geïntegreerd in bestaande micro-elektronica.

Het interdisciplinaire team werkt het nieuwe concept uit in het kader van het onderzoeksgebied ‘Magnetoelektrische Verbundwerkstoffe – Biomag-netische Schnittstellen der Zukunft’ (SFB 855) dat wordt gesubsidieerd door de Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG).

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven