Ga naar hoofdinhoud

Kettingen worden steeds hoogwaardiger

Mechatronici doen vaak wat neerbuigend over alterna-tieve, vaak puur mechani-sche oplossingen voor aandrijfproblemen. Zeker kettingen staan niet hoog aangeschreven; het zouden lawaaierige en onderhouds-gevoelige componenten zijn voor low-tech toepassingen. Fabrikanten zoals Köbo investeren echter stevig in onderzoek en ontwikkeling om hoog-waardige, geluidsarme, slijtvaste en duurzame componenten voor uiteenlopende toepassingen te kunnen vervaardigen.

De markt voor kettingen is heel breed, van fietskettingen tot zware indus-triële aandrijf- en transportkettingen. Bij Köbo Nederland ligt het accent op de industriële toepassing. Hoewel Köbo Nederland alweer enkele jaren on-afhankelijk is, heeft het bedrijf nog steeds nauwe banden met de vroegere moeder Köbo in Wuppertal. Daardoor kunnen de Groningers een beroep doen op de Duitse know-how als ze zelf ergens niet uitkomen.

Ook kan de Nederlandse onderneming de technologische ontwikkelingen bij de fabrikant op de voet volgen, bijvoorbeeld rondom de zogeheten hybride kettingen. Voorwaarde voor een succesvolle hybride ketting is wel, dat de diverse materiaalsoorten (metaal en kunststof) dezelfde sterkte moeten hebben.

Variatie
Hoewel er veel normen bestaan voor (standaard) kettingen, ontstaan er steeds meer branche-, applicatie- en zelfs bedrijfsspecifieke uitvoeringen. Enerzijds betekent dit dat de markt een breed scala aan componenten ter beschikking heeft, anderzijds wordt het zeker voor wat meer onervaren klanten een steeds grotere toer om de juiste ketting te selecteren.

De verschillen in de diverse typen kettingen zitten in de vormgeving, maatvoering, staalsoorten en smering. De verkeerde soort olie kan leiden tot dichtslibben, zwaarder lopen (energieverlies) en snelle slijtage (korte levensduur).

De toegevoegde waarde van een leverancier zit daarom in zijn kennis en in de productietechnieken. Bij de standaard ketting is al enkele jaren sprake van een prijzenslag. Vandaar dat onder meer Köbo zich steeds meer toelegt op klantspecifieke kettingen. De orderportefeuille is dan ook zeer divers. De ene keer gaat het om een paar meter standaard ketting ter waarde van een paar eurotientjes, soms om grote lengten van grote speciale kettingen.

Kettingwielen

Ook bij kettingwielen is sprake van een breed aanbod in doorsneden, breedten, vormen, materialen en uitvoeringen. Heel belangrijk is het aantal tanden; hoe groter dit aantal, des rustiger de loop, de in- en uitloop en des te geringer de slijtage. Er is een ruim aanbod aan standaard kettingwielen, maar ook zijn er de nodige speciale uitvoeringen.

Het volledig artikel vindt u in het oktober-nummer van Aandrijftech-niek.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven