Ga naar hoofdinhoud

Kan ‘open’ ook ‘veilig’ zijn?

OpenSafety is de nieuwe telg van de Ethernet Powerlink Standardization Group. Het is in eerste instantie een uitbreiding op het Powerlink netwerk protocol voor veiligheidssystemen, maar het is inmiddels ook beschikbaar voor een aantal andere industriële ethernet alternatieven. Maar is dit ‘open’ protocol wel veilig?

Jarenlang is het uit den boze geweest om veiligheidssystemen via een netwerk te laten communiceren. De ‘rode knop’ moest direct en parallel worden aangesloten op alle voedingssystemen binnen en machine. Maar meer aansluitingen brengen ook meer kansen op fouten met zich mee en meer intelligentie dan alleen maar uitschakelen is soms gewenst.

Hierop deden de eerste veiligheidssystemen over een industrieel netwerk deden schoorvoetend hun intrede. Eerst waren dat separate veiligheids-netwerken, later werden deze gecombineerd met besturingsnetwerken en kregen industriële netwerken hun eigen safety varianten. Maar al deze netwerken hadden een eigen onderliggende technologie en dus hadden ze allemaal een eigen safety protocol nodig. OpenSafety kan hier uitkomst bieden

Niet alleen voor Powerlink
Bernecker & Rainer, bedenker van het Powerlink Ethernet-protocol, brengt een totaalpakket met veiligheidsproducten op de markt. Hierin worden producten voor veilige I/O, motion control, robotica, logica en ontwikkelomgeving. Niet verrassend zijn daarvoor Powerlink en openSafety als gezamenlijke ruggengraat gekozen.

Maar Powerlink en openSafety zijn niet onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er zijn meer real-time Ethernet varianten op de markt . Evenals de meeste andere varianten gebruikt Powerlink niet de volledige bandbreedte van het netwerk en kunnen op basis van bijvoorbeeld TCP/IP ook andere protocollen gebruik maken van dezelfde infrastructuur. OpenSafety is een protocol dat op basis van een ‘Black Channel’ onafhankelijk van de real-time communi-catie zijn veiligheidsboodschappen over het netwerk verstuurt.

Behalve voor Powerlink is OpenSafety beschikbaar in combinatie met Ethernet/IP, Modbus TCP, Sercos III en Profinet. Belangrijke afwezigen zijn EtherCAT, HSE, Varan, CC-Link IE en FL-Net. Er is ook een gateway tussen openSafety en ASi-Safety beschikbaar. De verschillende topologieën voor deze bussystemen lijken voor OpenSafety geen bezwaar zolang er maar bandbreedte vrij blijft voor het ‘Black Channel.

Het volledig artikel vindt u in het maart-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven