Ga naar hoofdinhoud

Japanners ontwikkelen supersnel WiFi

Japanners hebben een doorbraak bereikt in draadloze datacommunicatie. Ze ontwikkelden een chip die data met snelheden tot 1,5 Gb/s draadloos transporteert. De chip is ontwikkeld door het Japanse bedrijf Rohm in samenwerking met Osaka University. Samen onderzochten ze de mogelijkheden van draadloze datacommunicatie via de terahertz-frequentie, die loopt van 100 GHz tot 10 THz.

Rohm ontwikkelde in het onderzoek een chip die in experimenten snelheden van 1,5 Gb/s wist te bereiken. Na vervolgonderzoek zou de chip volgens de onderzoekers in staat zijn 30 Gb/s te bereiken. De onderzoekers stellen dat de chip even groot is als een munt en dat de productiekosten rond de 1,30 dollar (1 euro) per stuk liggen. De chip is daarmee efficiënter dan bestaande tegenhangers, die volgens de onderzoekers minimaal twintig vierkante centimeter groot zijn en velen malen duurder.

4G/LTE
De terahertz-golven zijn nog onontgonnen terrein vanwege de technische moeilijkheden om de golven te detecteren. De behaalde resultaten verpletteren de snelheden van de op handen zijnde 4G-infrastructuur (circa 300 Mb/s). Experts verwachten dat een dergelijke chip pas eind 2014 in productie wordt genomen, wanneer de 4G-snelheden ontoereikend zullen blijken.

Telecomproviders in Nederland draaien voornamelijk nog pilots met 4G-snelheden, exploiteren het nog niet commercieel. Begin 2012 veilt de Nederlandse overheid frequentieblokken in de 800 MHz-band die onder andere gebruikt worden voor 4G. 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven