Technologie nieuws

Onze afhankelijkheid van informatietechnologieën groeit, net als de aanvallen op IT systemen, teneinde deze te manipuleren of te kopiëren. Samen met politiek, wetenschap en economie werkt het Fraunhofer-Institut aan strategieën en oplossingen die dat moeten verhinderen. De onderzoekers verbeteren de privacy en beschermen producten en dienstverlening van ondernemingen met intelligente technologieën voor de veiligheid van ingebedde systemen, Smart grids, Cloud Computing of mobiele apparatuur.

Experts zien niet alleen een toename van het aantal, maar ook een nieuwe kwaliteit van doelgerichte cyberaanvallen, rapporteerde het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) onlangs. Alleen al Beierse autoriteiten worden dagelijks blootgesteld aan 35.000 aanvallen vanuit het internet.

Informatietechniek bepaalt in toenemende mate ons dagelijks leven. Het wordt daarom steeds belangrijker dat IT-systemen veilig functioneren; het aantal gevoelige gegevens, dat we dagelijks uitwisselen steeds meer via mobiele apparatuur als smartphones en tablets, neemt nog steeds toe. Bovendien zijn diensten in de gezondheidszorg, energieopwekking, het verkeer of de industriële productie in toenemende mate met elkaar verbonden en worden deze digitaal aangestuurd.

Ondersteuning
Het Fraunhofer instituut voor Angewandte und Integrierte Sicherheit (AISEC) ondersteunt bedrijven, overheid en particulieren bij de bescherming tegen dergelijke aanvallen. Cyberaanvallen kunnen grote schade toebrengen aan ondernemingen en de maatschappij.

Maar ook buiten het internet loeren gevaren, bijvoorbeeld door product piraterij (die ook steeds vaker diefstal van IT ondersteunende kennis betekent). Dat geldt zowel voor software als voor hardware. IT veiligheid krijgt daarmee een centrale maatschappelijke en economische betekenis. Voor de economie wordt cyber security steeds belangrijkere pijler.

Bedrijven kunnen van deze ontwikkeling profiteren door hun eigen producten en oplossingen te beschermen tegen mogelijke gevaren. Tegelijkertijd kunnen ze oplossingen uit de wetenschap inzetten en zelf hoogwaardige veiligheidstechnologieën ontwikkelen en die wereldwijd aanbieden.

Beschermende folie
Een van de thema’s waarmee Fraunhofer-AISEC zich bezighoudt is bescherming tegen plagiaat verstaan. ‘Made in Germany’ staat bij productvervalsers hoog in het vaandel. Dat geldt vooral voor machines en andere technisch hoogwaardige producten, die vaak geen bijzondere beschermingen kennen en daarmee het handwerk van de vervalsers gemakkelijker maken.

Volgens een studie van de VDMA het bedroegen de omzetverliezen van de branche door plagiaat in 2011 ongeveer acht miljard euro, een toename van 24% ten opzichte van de laatste enquête van twee jaar terug. Hiervoor zijn technologische oplossingen noodzakelijk, die de ondernemingen beschermen tegen economische spionage en de tegen (hoge) eigen investeringen ontwikkelde producten beschermen tegen replica’s.

Maatregelen tegen productpiraterij zijn meestal voordeliger dan de daardoor ontstane kosten. Het instituut heeft een beschermende folie ontwikkeld, waarmee elektronische besturingscomponenten kunnen worden beschermd van buitenaf tegen aanvallen.

Hiermee kunnen ongeoorloofde benaderingen van het hart van een elektronisch apparaat (de fabrieksgegevens) worden verhinderd. De folie is stevig vast gelast aan de hardware en maakt het uitlezen van gevoelige data bij de geringste beschadiging onmogelijk.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven