Bestaande aan elkaar gekoppelde machines die elk op zich voldoen aan CE, vormen onder de Machine-richtlijn geen complete productielijn die aan CE voldoet. Bij verkoop of verhuizing van de complete productielijn moet, volgens de Europese wetgeving, het samenstel van de machines voldoen aan CE. Dit ondervond een leverancier van computerproducten, die alle verpakkingslijnen van haar Nederlandse vestiging naar Oost-Europa wilde verplaatsen. De hulp van IJssel Technologie en Pilz Nederland werd ingeroepen, waardoor nu alle lijnen veilig en conform CE zijn omgebouwd en verhuisd.
IJssel Technologie verbetert productieprocessen, vanaf ontwerp, realisatie, inbedrijfname tot en met onderhoud. Het bedrijf doet dit voor nieuwe machines en machinelijnen, maar ook voor het modificeren van bestaande lijnen is veel ervaring in huis. Onlangs kreeg het bedrijf de opdracht tot het aanpassen, verhuizen en weer opbouwen van bestaande lijnen in Tsjechië. Maar omdat het land sinds 2004 tot de Europese Unie hoort, moesten de complete lijnen voldoen aan de Machinerichtlijn. Hulpmiddel bij het voldoen aan de Machinerichtlijn is de norm NEN-EN-ISO 11161 die een einde maakt aan de onduidelijkheid op het gebied van veiligheid bij het samenstellen van machines tot complete productielijnen.
Risicobeoordeling
IJssel Technologie wilde een onafhankelijk advies hebben met betrekking tot de risicobeoordeling. Twee bedrijven (waaronder Pilz Nederland) hebben een zogenaamde Quick Scan uitgevoerd. Naar aanleiding van de Quick Scan is een offerte aangevraagd voor het uitvoeren van een risicobeoordeling, waarbij de specialisten van Pilz gebruik maakten van de veertien punten risicograaf. Deze is afgeleid van ISO 14121-1 en vormt een praktische en kwalitatieve methode voor het bepalen van het risiconiveau van het grootst mogelijke gevaar.
Meerdere machines aan elkaar gekoppeld oftewel het samenstel van de machines, moet volgens de Europese wetgeving voldoen aan CE (foto: Paul Quaedvlieg)
Op basis van de risicobeoordeling hebben technici van IJssel Technologie een plan van aanpak gemaakt. Sommige machines in de lijnen voldeden door hun leeftijd niet meer aan de CE-norm. Er werden veel aanpassingen gedaan om alle lijnen naar categorie 3 of 4 volgens EN-954-1 te brengen. Alle werkzaamheden moesten binnen een tijdsbestek van drie weken gebeuren, omdat de lijnen niet te lang stil mochten staan.
Het volledig artikel vindt u in het oktober-nummer van Aandrijftechniek.