Ga naar hoofdinhoud

Hydraulische spanmallen onderdeel van automatisering

Doesburg Components uit Nieuw Bergen, gespecialiseerd in de bewerking van complexe gietijzeren componenten voor onder ander vrachtwagens, voert een steeds verdergaande automatisering door. Dit is noodzakelijk om het uurtarief gelijk te houden bij de stijgende lonen en prijzen van verbruiksartikelen in de landen om ons heen. In dat kader is gezocht naar een repeteerbare en snelle spantechniek.

Tot 2006, het jaar dat het beginpunt van de automatisering bij Doesburg Components markeert, werden de werkstukken nog grotendeels handmatig opgespannen. Inmiddels beschikt de onderneming, onderdeel van de Gietburg Holding, over een zestal robotcellen en een flexibel productiesysteem. In de naaste toekomst verder zal worden uitgebreid met een flexibele installatie met vier bewerkingscentra en zes robotcellen. In de robotcellen worden de producten één voor één op een pallet met hydraulische elementen opgespannen; het komt ook voor dat op één pallet twee symmetrische gietijzeren werkstukken worden gefixeerd.

Enkele spanmiddelen kunnen, door het eenvoudig verzetten van enkele spanelementen, ingezet worden voor meerdere werkstuktypen. Bij de grotendeels manloze productie biedt hydraulische opspanning de gewenste snelheid, repeteerbaarheid en bedrijfszekerheid. De hydraulische spanmiddelen zijn alle door Roemheld ontwikkeld en gebouwd met standaardelementen uit het eigen programma.

Zwaardere gewichten worden toegankelijker
De hydraulische opspanmallen zijn opgebouwd uit een manifold, een basispallet en een basisplaat met de Roemheld spanelementen en de door Doesburg Components zelf vervaardigde op- en aanlegpunten. Om interactie met spanen te voorkomen is het leidingwerk zoveel mogelijk in de basisplaat ondergebracht.

De gietstukgewichten varieert tussen 1 en circa 100 kg, het accent ligt historisch op onderdelen tussen 15 en 35 kg, maar door vergaande automatisering en robotisering wordt het bereik in de zwaardere gewichten steeds toegankelijker.

Door middel van speciale ondersteuningspunten worden trillingen tijdens de bewerking gedempt, om zo de gestelde maatvoering te realiseren. Een bedrijfszekere opspanning wordt gegarandeerd door een bestuurde terugslagklep; de klemkracht varieert van 180 tot 200 bar.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven