Ga naar hoofdinhoud

Hydraulisch remsysteem voor koeltorenventilatoren

Hansen Industrial Transmissions (HIT) heeft een hydraulisch remsysteem gelanceerd voor haar M4 Air Cooled Condenser (ACC) tandwielkasten. Met dit remsysteem kan de gebruiker zowel de tandwielkast als de ventilator van de koeltoren veilig vertragen en in stilstand houden tijdens onderhoudswerken aan de koeltoreninstallatie.

De machinerichtlijn 2006/42/EC, van toepassing op machines binnen de Europese markt, wil een hoog beschermingsniveau qua gezondheid en veiligheid voor mensen en omgeving garanderen. De richtlijn vermeldt dat “de machine zodanig moet ontworpen en gebouwd zijn dat zij bediend, afgesteld en onderhouden kan worden zonder dat personen aan een risico worden blootgesteld…”.
Door middel van dit hydraulisch remsysteem biedt HIT haar klanten nu een manier om het risico op verwonding, onder andere door windmilling van de ventilator, van onderhoudsmedewerkers te vermijden. (windmilling is het in beweging zetten van een inactieve ventilator door middel van een luchtstroom waardoor ook de tandwielkast wordt aangedreven).

Het nieuwe hydraulische remsysteem is uniek omdat de remkracht niet enkel volstaat om de ventilator en de tandwielkast te blokkeren wanneer deze reeds stil staan maar ze ook op een veilige manier tot stilstand kan brengen binnen een beperkte remtijd.

Door het remsysteem kunnen veilig onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd
Door het remsysteem kunnen veilig onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd (foto: Hansen)

Het systeem, waarop patent is aangevraagd, bestaat uit twee hydraulische remcilinders met remschoenen en een handpomp. De remcilinders worden op de motorlantaarn bevestigd en de remmen op de koppeling tussen motor en tandwielkast. Omdat het een mobiele oplossing is, kan één enkel systeem gebruikt worden voor een volledige reeks ventilatoraandrijvingen, hierdoor blijft de investering beperkt.
 
Stationair systeem
Mocht de klant of eindgebruiker opteren voor een stationair systeem worden twee hydraulische remcilinders met remschoenen op elke tandwielkast gemonteerd. Zodoende hoeven deze niet ter plaatse op- en afgebouwd te worden en kunnen verscheidene aandrijvingen tegelijkertijd in stilstand gehouden worden. Het aantal handpompen is vrij te kiezen.

Het systeem laat ook toe om de motor tijdens onderhoudswerken te demonteren omdat de remschoenen enkel op de onderste helft van de koppeling remmen. Bijkomende veiligheid wordt verkregen door een mechanisch blokkeringsysteem op elke remcilinder.

Optioneel kunnen eindschakelaars worden gemonteerd om de positie van de remcilinders te detecteren. Het uitgangssignaal van de uitgangssignaal kan gebruikt worden om opstart van de aandrijvingen te verhinderen terwijl de rem in werking is.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven