Ga naar hoofdinhoud

Hydraulisch regenerende postbode

Studenten van de studie-richting Machinebouw aan de Hochschule Niederrhein hebben een hydraulisch terugwinsysteem voor rem-energie doorontwikkeld en wel met behulp van een fiets. Het principe is eenvoudig. Bij het remmen wordt olie in een drukvat gepompt. De bewe-gingsenergie wordt daarbij in hydraulische energie omgezet. Als bij het wegrijden op een knop wordt gedrukt, ontsnapt de druk en drijft een motor aan, die het wiel aan het draaien brengt.

Bij maximaal remmen kan volgens de studenten van de bachelorstudie Machinebouw, die dit concept voor het remenergie terugwinsysteem hebben ontwikkeld, een druk van 80 bar worden opgebouwd. Een druk van 40-50 bar is voldoende, om de fiets vanaf stilstand aan het rijden te krijgen.

De studenten weten al, voor wie hun uitvinding bijzonder interessant zou kunnen zijn: de postbode. Deze moet constant remmen en weer wegrijden. Hij of zij kan de door het remmen ontstaan energie onmiddellijk weer ge-bruiken bij het wegrijden. Maar de techniek is ook interessant voor machi-nes in de industrie die vaak moeten worden afgeremd.

De studenten uit het vakgebied machinebouw en procestechniek houden zich met meer (ook alledaagse) technieken bezig. Zo werken ze aan de toe-passing van RFID in de machinebouw, aan een apparaat voor het kalibreren van meetapparatuur voor stralingsbescherming, een doorzichtige koffie-machine, de bouw van een universeel transportsysteem voor havens, de constructie van kinematica voor tunneldeuren en een vertaalprogramma voor de engineering programma’s SolidCAM en InventorCAM.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven