Ga naar hoofdinhoud

Hybride transmissie voor Chinese markt

Hybride auto’s combineren de voordelen van elektro-motoren met die van ver-brandingsmotoren. Ze maken een beter energiemanage-ment mogelijk en zijn zuiniger dan conventionele voertuigen. Ze zijn echter nog vrij nieuw en bieden nog een grote potentie voor ver-beteringen. In een gemeen-schappelijk onderzoeks-project van de afdeling Machine-elementen van de Technische Universität Chemnitz met een dochteronderneming van de Chinese autoproducent Geely hebben wetenschappers een nieuwe hybride transmissie ontwikkeld.

Shanghai Maple Automobile in Shanghai produceert reeds alle conventionele varianten van transmissies en wilde zijn aanbod uitbreiden met een hybride transmissie. De verantwoordelijk manager voor de ontwikkeling bij deze dochter heeft in Duitsland gestudeerd en aan de TU Chemnitz zijn proef-schrift geschreven over efficiënte regelingen van windenergie-installaties. Vandaar de samenwerking van de universiteit in Chemnitz met de Geely-dochter.

Verdere ontwikkeling
De hybride transmissie betreft een verdere ontwikkeling van het van de Toyota Prius bekende concept. De beide elektromotoren werden wat kleiner en geven hun draaimoment af via een aangepast planetair stelsel, zodat grotere aandrijfmomenten bij geringe verliezen ontstaan. De eerste in Duitsland gebouwde prototypen waren al kleiner en lichter dan die van de gevestigde concurrentie en ze hebben de functie- en duurtesten op de proefstand en in de voertuigen goed doorstaan.

Transmissies volgens dit systeem hebben de helft van de onderdelen van een conventionele automatische versnellingsbak en vragen maar weinig energie. De transmissie is zodanig opgebouwd dat in de meest gebruikte bedrijfsomstandigheden het vermogen mechanisch wordt overgedragen, zonder omweg via de elektrische vermogenstak, waardoor de behoefte aan koelvermogen daalt. Voor de transmissie zit een productiestart in 2014 in de planning.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven