Ga naar hoofdinhoud

Hybride Caterpillar is niet elektrisch

Caterpillar gaat de komende jaren zwaar investeren in het ontwikkelen van hybride versies van zijn machine-park. De 336EH graafma-chine is de eerste hybride machine, die in april 2013 op de Bauma in Munchen aan het grote publiek zal worden getoond. Opvallend is dat ‘Cat’ niet heeft gekozen voor een elektrische variant, maar voor een hydraulische omdat die de eindgebruiker meer voordelen biedt. De machines worden in Nederland op de markt gebracht door Pon Equipment.

De aanpak van Caterpillar wijkt af van die van het merendeel van zijn concurrenten, die de laatste jaren al de nodige hybride machines op de markt brachten. Het Amerikaanse concern kiest niet voor elektrisch hybride, maar voor een hydraulische techniek. Volgens Caterpillar maakt dit een besparing van 25% op het dieselverbruik mogelijk ten opzichte van de 336E, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties en kracht van de graaf-machine.

Niet elektrisch
Aan de nieuwe machine is sinds het begin van 2009 gewerkt. Aanvankelijk gebeurde dat in twee projecten: aan een elektrisch hybride en een hydraulische graafmachine. Eind 2011 is het elektrische project stopgezet, omdat elektrisch hybride uit kostenoogpunt voor de klant met afstand minder aantrekkelijk zou zijn. De meerprijs die de klant voor de 336EH betaalt ten opzichte van de gewone 336E is volgens de fabrikant binnen één jaar terugverdiend bij een inzet van 2.000 werkuren.

Caterpillar heeft ruim 300 patenten verkregen op de H-versie van de 336. De nieuwe machine is voorzien van een Hydraulic Hybrid Swing System (HHSS), Electronic Standardized Programmable (ESP) Pump en een Adaptive Control System (ACS) Valve. Als de graafmachine tijdens een beweging vertraagt, wordt de kinetische energie opgeslagen in een accumulator Als de machine weer versnelt, komt de energie vrij. Op een graafmachine vindt dit proces gemiddeld eens per 15 s plaats, waardoor bij dit type machine een grote besparing kan plaats vinden.

Caterpillar doet geen uitspraken over andere machines waarvan de komende jaren een hybride versie komt, maar dat dit gaat gebeuren is zeker. Caterpillar introduceert de techniek niet omdat het een speeltje is en het is ook niet de eerste aanbieder die in deze markt stapt. Vanaf dag één gold voor het concern het uitgangspunt dat het er mee de markt op zou gaan als het baanbrekend zou kunnen zijn in het verlagen van de kosten van de  klanten. Dat moment is nu.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven