Ga naar hoofdinhoud

Hulp bij keuze voor IE2 motoren

Sinds 16 juni 2011 mogen voor be-paalde toepassingen binnen de EU-markt alleen nog motoren die voldoen aan IE2 rendementseisen worden gebruikt. Veel machinebouwers en eindgebruikers van elektrische aandrijftechniek zitten midden in het proces van aanpassing aan de nieuwe rendementseisen, waarbij sommigen nog maar net vertrouwd beginnen te raken met de normen. Diverse leve-ranciers bieden inmiddels rekenmo-dules en andere handvaten aan.

In Europa is sinds 16 juni 2011 de import en het gebruik van IE2 motoren de norm. Dit geldt voor de motoren in vermogensklasse vanaf 0.75 kW tot 375 kW, nominale span-ningen tot 1000V en op basis van continu bedrijf S1. Door het ecologische ontwerp van IE2 motoren is de gebruiker verzekerd van een motor die meer oplevert dan de nu standaard IE1 motoren. IE2 motoren hebben een hoger rendement, geven minder warmte af en zijn zuiniger met energie. Hierdoor dragen ze motoren bij aan lagere operationele kosten en aan een beter milieu. Ook hebben IE2 motoren een langere levensduur dan IE1 motoren.

Een aantal leveranciers heeft inmiddels hulpmiddelen ontwikkeld die machinebouwers en eindgebruikers vertrouwd maken met IE2 motoren.

Nord
Behalve face-to-face advisering voor klanten wereldwijd, biedt Nord Aandrijvingen nuttige en leerzame broninformatie op haar website. Afnemers die niet zeker weten of de door hun gekozen motor voldoet aan de energie-efficiency eisen en welk alternatief het meest geschikt is, kunnen gebruik maken van een leidraad die kan worden gedownload vanaf de website (zie foto).

Ook online beschikbaar is een interactieve energiebesparingscalculator waarmee de kostenbesparing kan worden berekend die door IE2 motoren wordt gerealiseerd gedurende continubedrijf, gebaseerd op fabrieks- en machinegegevens. Ook kan een gedrukte versie van de nieuwe M7000 motorencatalogus worden besteld via de website of kan een PDF-versie worden gedownload. De beknopte brochure bevat de rendementseisen van verschillende wereldwijde markten, en helpt, gerangschikt op targetregio’s, gebruikers bij het kiezen van de juiste motor.

GearTecno
GearTecno heeft een handige rekenmodule ontwikkeld om het rendement van IE2 elektromotoren met één druk op de knop te berekenen. Gebruikers kunnen zo gemakkelijk zien hoeveel ze verdienen met een IE2 motor ten opzichte van een IE1 motor. De rekenmodule is aan te vragen bij het bedrijf.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven