Ga naar hoofdinhoud

Hogeschool krijgt vliegtuig voor onderzoek

Hochschule Rhein-Waal in Kleef en Kamp-Lintfort heeft in het kader van het project Smart Inspectors een helicopter aangeschaft. Het project heeft als doel om de hele procesketen van speciale infraroodcamera’s en radar met vliegtuigen en de data-overdracht over grote afstanden tot aan de wetenschappelijke beoordeling en presentatie van de gegevens voor de afnemers als de landbouw te ontwikkelen.

Behalve voor de landbouw biedt de teledetectie een groot potentiaal voor verschillende toepassingen zoals verkeerscontrole, technische inspectie van industriële installaties, hoogwaterbescherming (dijkcontrole) en bewaking van natuurgebieden en vee.

De nieuwe soort infrarood- teledetectiesystemen worden aan drones en kleine ultralichte vliegtuigen bevestigd. Deze zijn goedkoper en flexibeler dan conventionele systemen onder vliegtuigen en minder afhankelijk van de bewolking en satelliet bewaking.

Het onderzoeksteam schafte voor het lopende project een ultra-light vliegtuig aan voor onderzoeksdoeleinden. Deze AutoGyro MTOsport helikopter dient als drager voor sensoren.

Hogere payload

Door de hogere belading en actieradius, groter dan bij kleine onbemande systemen, levert de helikopter een waardevolle uitbreiding van de toepassingen en onderzoeksmogelijkheden. Op deze manier kunnen nu ook nieuwe, in het kader van het project ontwikkelde camerasystemen en sensoren met een groter gewicht effectief in de praktijk worden uitgeprobeerd.

Het nieuwe vliegtuig werd met een plechtige doop en zijn eerste vlucht op het vliegveld in Saalhoff gepresenteerd aan alle projectpartners. De helikopter wordt ‘Olga‘ genoemd, de afkorting van Observational Light aircraft for Geophysical Applications.

De hogeschool promootte ‘Smart Inspectors’ bij de Euregio Rhein-Waal, die door zijn strategisch advies op het gebied van economische ontwikkelingen heeft bijgedragen aan het succes. De Hochschule Rhein-Waal is nauw betrokken bij dit project.

Samen met partners van Wageningen Universiteit en Research (lange-afstands-verkenning, het Landwirtschaftszentrum Haus Riswick, sceme.de (sensoren), IMST (radar), BLGG AgroXpertus en BLGG Research, beide in Wageningen (wetenschappelijk landbouw onderzoek en advies), ontwikkelde de hogeschool nieuwe processen en toepassingen op het gebied van infrarood- en radarteledetectie. Door het transnationale competentienetwerk teledetectie Euregio Rhein-Waal wordt een duurzaam gebruik van de ontwikkelde systemen gewaarborgd.

Grensoverschreidend
Bedrijven in het grensgebied die geïnteresseerd zijn, kunnen binnen het competentienetwerk nieuwe producten en diensten ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van rampenbestrijding, technische bewaking, milieubescherming en landbouw. Daardoor ontstaan ook nieuwe banen. Met dit nieuwe hightech offensief in de Euregio Rhein-Waal kan men tijdig nieuwe markten bedienen. Ook zullen de ontwikkelde technologieën wereldwijd hun afzet vinden zoals in landen met uitgestrekte landbouwgebieden.

Het project ‘Smart Inspectors’ wordt gesubsidieerd in het kader van het Europese programma Interreg IV A ‘Deutschland-Nederland’ . De gezamenlijke kosten van het project bedragen ongeveer € 3,16 miljoen. De Europese Unie betaalt € 1,42 miljoen. De provincies Nordrhein-Westfalen en Gelderland en het Ministerie van Economische Zaken leveren samen een bijdrage van € 762.000. De rest wordt door projectpartners gefinancierd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven