Ga naar hoofdinhoud

Hoeveel koolstofuitstoot is er in Parijs?

Sinds drie jaar worden de broeikasgassen in Parijs zowel in de lucht als op de grond gemeten. De uitslag, die deze data opleveren, maakt een numeriek atmosfeermodel mogelijk met een nauwkeurige kaart van de koolstofemissies in de stad.

Dit door het Europese Instituut voor Technologie gefinancierde project ‘CarboCountCity’ heeft als doel een objectieve en nauwkeurige bepaling van de koolstofemissies te leveren in verhouding tot de grootte van de stad. Met deze vorm van bepalingen zouden bestuurders een basis kunnen krijgen voor de politieke beslissingen voor het verminderen van de broeikasgassen uitstoot.

Astrium Services, een dochter van EADS en actief in toegepaste ruimtevaarttechniek bij klimaatonderzoeken, is verantwoordelijk voor het verzamelen van de data van de concentraties van methaan (CH4), kooldioxide (CO2) en koolmonoxide (CO) in de atmosfeer van Parijs. De metingen vinden plaats met behulp van netwerken van bodemsensoren en metingen aan boord van vliegtuigen. De resultaten worden daarna door het Laboratorium voor klimaat- en milieuwetenschappen (LSCE) van het Instituut voor Atoomenergie en alternatieve energieën (CEA) geïntegreerd in een model van de circulatie in de atmosfeer, zodat op deze basis een kaart kan worden gemaakt van de bronnen van koolstofuitstoot en de CO2 beperking met een resolutie van 1 km. Met dezelfde technologie werd in 2012 al met succes een aantal testen in Londen uitgevoerd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven