Ga naar hoofdinhoud

Hefinrichting vergrendelt ‘IJzeren Poort’

De ‘IJzeren Poort’ aan de Donau in het zuiden van de Karpaten op de grens tussen Roemenië en Servië, wordt beschouwd als een van de meest indrukwekkende kloven in Europa. Twee in 1972 gebouwde waterkrachtcentrales – ‘Iron Gate 1 en 2 ‘met sluizencomplex – hebben het tot dan toe gevaarlijkste deel van de Donau bedwongen. Voor het onderhoud van dit sluizencomplex heeft Columbus McKinnon Engineered Products onlangs een speciale hefinrichting ontworpen en geïnstalleerd.

De hefinrichting van dochterbedrijf Pfaff-Silberblau (in Nederland vertegenwoordigd door Elsto) wordt gebruikt in het complex van ‘Iron Gate 1’. De sluis bestaat uit twee kamers van 310 m lang en 34 m breed. Voor onderhoud moeten de sluisdeuren met behulp van een hefinrichting 700 mm worden opgetild. Dit is een mooie klus voor de speciaal voor dit doel gebouwde hef- en onderhoudsinrichting van de specialist in dit soort systemen.


De hefelementen van iets dichtberij bekeken (foto’s: Pfaff-Silberblau).

Voor het hefsysteem worden de vier vijzels van het type 100,1 SHE van Pfaff-silberblau gebruikt. De spindels met speciale schroefdraad zijn mechanisch verbonden en gesynchroniseerd door kegelwielreductoren en cardanassen. Door de geringe hoekverdraaiing in de aandrijf- en verbindingsassen (slechts 0,25°/m) en de overbrengverhouding in het wormwiel heeft het systeem een nauwkeurige gelijkloop. De afwijking bedraagt minder dan 0,1 mm.

Hefvermogen 200 ton
In totaal tilt het systeem Pfaff-Silberblau een totale belasting van 200 ton met een snelheid van 0,06 m/min, en laat het de last ook weer zakken. Twee motoren die synchroon worden aangestuurd, zorgen voor een goede verdeling van het koppel. Twee kegelwielreductoren zorgen voor het juiste ingaande toerental van de eindreductoren die de juiste snelheid voor de vijzels leveren. De zelfremmende spindelhefelementen zorgen er voor dat de 200 ton zware steuntafel op de vereiste zonder verdere ondersteuning op de gewenste werkhoogte wordt gehouden.

Ook de besturing van het hefsysteem voor de sluisdeur is door Pfaff-silberblau geleverd. Het is voorzien van een omkeerbeveiliging van 45 kW die beide motoren tegelijk aanstuurt en door drie knoppen wordt bediend. De installatie start met een druk op de knop en schakelt automatisch uit als de eindschakelaar worden aangesproken. De bedijrfstoestand wordt weergegeven op vier LED’s. In noodgevallen zorgt een noodstopknop voor onmiddellijk uitschakelen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven