Ga naar hoofdinhoud

Hardware past zich aan gebruikte software aan

Een computerprocessor zó kunnen inrichten dat de software er zo efficiënt mogelijk op draait. Dat is in het kort de missie van EU-onderzoeksproject Embedded Reconfigurable Architectures (ERA), waar de TU Delft coördinator van is. Dynamische hardware die zichzelf kan aanpassen aan de eigenschappen van de software die erop moet draaien, betekent onder meer een aanzienlijke winst in snelheid en energieverbruik. Inmiddels is het eerste prototype operationeel.

Dr.ir. Stephan Wong, projectleider ERA zien we momenteel de opkomst van ‘many-core’ chips. Dat zijn chips die meerdere processor-kernen bevatten, die verschillen in grootte, performance en energieverbruik. Daartussen kan, per toepassing, worden geschakeld. Een voorbeeld is de Tegra 3-chip, die meerdere high-performance kernen heeft én een low-performance/low-power processorkern.

Aanpassen
Het probleem, volgens Wong, is dat deze chips nog niet goed zijn afgestemd op de mogelijke verschillende toepassingen. Dat is iets dat in het Europese ERA-project aangepakt moet worden. In het project wordt een platform ontwikkeld dat zichzelf dynamisch aan kan passen naar de toepassing. Gekeken wordt dus naar hoe je op een configureerbare chip een of meerdere aangepaste processor(en) dynamisch kan genereren om zo effectief mogelijk de chip te benutten, afhankelijk van de software die je wilt draaien.
 
Voor elk apart programma betekent dit dat je de processor(en) op de chip optimaal moet configureren. Het eerste prototype is nu operationeel. Wong en zijn team verwachten dat hun ERA-platform uiteindelijk leidt tot goedkopere embedded systems, zoals bijvoorbeeld mobiel telefoons, en snellere en tevens energiezuinigere producten.

Partners
Partners in het ERA consortium zijn: penvoerder TU Delft (Nederland), Industrial Systems Institute (Griekenland), University of Siena, Chalmers University of Technology (Zweden), University of Edinburgh, Evidence (Italië), ST Microelectronics (Italië), IBM Research Laboratory (Israël),Federal University of the Rio Grande do Sul (Brazilië) en Uppsala University (Zweden).


 

 podcast-interview van ComputerSciencePodcast.com met Dr.ir. Stephan Wong  

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven