Ga naar hoofdinhoud

GSM-display fungeert als zonnecel

Als het aan de Franse firma Wysips ligt, dan laden GSM-toestellen straks zichzelf op en worden laadapparaten (bijna) overbodig. De firma heeft op de GSM-beurs CTIA Wireless een prototype getoond van een GSM waarbij het display tevens als zonnecel fungeert. Deze zonnecel kan volgens Wysips genoeg energie leveren om de GSM-accu met zes uur zonnelicht volledig op te laden. Het zou binnen een jaar mogelijk zijn om deze technologie al in consumentenapparatuur toe te passen.

Voor deze zonnecel maakt Wysips gebruik van een speciale doorzichtige fotovoltaïsche folie van nog geen 100 micrometer dik, die over het display wordt gemonteerd. Deze folie heeft geen invloed op de nauwkeurigheid van een touchscreen. De technologie is ook bruikbaar voor brilloze 3D-displays, die o.a. in de Nintendo 3DS en de LG Optimus 3D worden toegepast. De accu wordt natuurlijk het snelste opgeladen onder direct zonlicht, maar ook kamerverlichting of diffuus buitenlicht zorgen er al voor dat de accu niet meer zo vaak hoeft te worden opgeladen.

De Wysips-technologie maakt gebruik van zeer lange smalle zonnecellen waarvoor een lenzenrooster wordt geplaatst, vergelijkbaar met de constructie van oude stereoscopische briefkaarten. Dit heeft echter geen vervormingen van het display-beeld tot gevolg, maar heeft alleen tot doel om de gebruiker ‘om de zonnecellen heen’ te laten kijken, zodat het hele display zichtbaar blijft. Dit principe kan niet alleen worden toegepast voor displays, maar ook onder meer op ruiten van voertuigen.

Wysips hoopt dat deze technologie binnen 12 maanden al praktisch wordt toegepast in verschillende producten, zoals smartphones, tablets en E-readers. Aangezien de laatste een zeer gringe stroomopname hebben, zou de accu daar eventueel helemaal kunnen vervallen.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven