Ga naar hoofdinhoud

Grootste rotorblad op de testbank

Afgelopen weekend werd een in Denemarken vervaardigd rotorblad met een lengte van 83,5 m afgeleverd bij de testbank van het Fraunhofer Institut für Windenergie und Energiesystemtechnik (IWES) in Bremerhaven. Siemens heeft dus niet lang kunnen genieten van de status dat het de grootste windturbineblad (75 m) ter wereld heeft gebouwd. Daar zullen technici in de komende maanden onderzoeken of het ontwerp van het prototype in staat is om 25 jaar lang extreme en vermoeidheid belastingen weerstaan.

Het prototype van het XXL blade is gemaakt door het Deense bedrijf SSP Technologie. Met deze bladen kan een windturbine worden gebouwd met een rotordiameter van 171 m en kan deze langere perioden in bedrijf blijven dan kleinere turbines.

Grotere bladen
Rotorbladen worden tijdens bedrijf door veranderingen in de windsnelheid en-richting blootgesteld aan miljoenen belastingscycli, zodat de hoogste eisen worden gesteld aan het materiaal. Fraunhofer-IWES heeft geavanceerde methoden ontwikkeld om binnen slechts enkele maanden betrouwbare informatie over de belastbaarheid te verzamelen conform IEC 61400-23.

Als de resultaten van de komende beproevingen in Bremerhaven overtuigen, kan de serieproductie van deze bladen starten. Dan kunnen al in 2013 in Korea prototypes van nieuwe 7 MW offshore windturbines met deze bladen worden opgebouwd.

Testfaciliteit
Het beproevingslaboratorium, geopend in 2011, is ’s werelds enige locatie waar rotorbladeren van deze lengte kunnen worden getest. Door de snelle toename van de bladlengte is de investering van 11 miljoen euro voor een testfaciliteit voor grote bladen (met name in de offshore-sector) een strategisch belangrijke en juiste keuze te zijn geweest.

Het instituut besloot zes jaar geleden tot de bouw van deze grote testopstellingen, daarbij gesteund door de deelstaat Bremen, de BMU en de EU zijn gesteund. Op dat moment werd echter nog geen rekening gehouden met bladen van meer dan 80 m in 2012. Omdat de benodigde testtijd door de lagere eigenfrequentie van lange bladeren toeneemt, moeten turbinefabrikanten al in een vroeg stadium testcapaciteit reserveren. De testhal is dan ook al sinds de opening volgeboekt.

Ook grotere bladlengten kunnen bij Fraunhofer IWES worden getest, alleen moet hiervoor wel de rotortip worden weggesneden. Dit is overigens doorgaans geen kritisch gebied in het ontwerp van het rotorblad.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven