Ga naar hoofdinhoud

Groots tot in detail

Miniatur Wunderland in Hamburg (D) is een wereld op zich met landschappen in verschillende landen met daarin rijdende treinen, rijdende auto’s, varende schepen en… opstijgende en landende vliegtuigen. Op de schepen na is alles wat beweegt geautomatiseerd, en de elektrisch aangedreven miniatuurauto’s zoeken zelf hun laadstation op.

Er zijn in Duitsland en ook in ons land verschillende grote permanente miniatuurtreinbanen. Miniatur Wunderland claimt de grootste ter wereld te zijn met 1300 m2 volgebouwd bouwoppervlak, 13.000 m aan spoor, 930 treinen en een ongelofelijke hoeveelheid aan details in de diorama’s. Dit alles is gerealiseerd met meer dan een half miljoen manuren. Om deze wereld draaiende te houden, uit te breiden en te exploiteren zijn 280 medewerkers actief.

Er zijn verschillende landschappen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Scandinavië en de Verenigde Staten die als voorbeeld en inspiratie hebben gediend voor deze fantasiewereld in het klein. Tot 2020 komen er banen bij met Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië en Afrika als voorbeeld.


De nachten duren in Miniatur Wunderland ongeveer twee minuten en dan vallen de 335.000 lampjes goed op

Knuffingen Airport
Het locale vliegveld is een attractie op zich. Start- en landingsbanen, taxiënde, landende- en opstijgende vliegtuigen en dat alles volgens een vluchtplan zoals in het echt, compleet met vluchtmonitoren voor de bezoekers met alle inkomende- en uitgaande vluchten. Het vliegveld is voorzien van alle gebruikelijke faciliteiten waaronder ook parkeertorens en –dekken. Alle vliegbewegingen gaan vergezeld van de bij de toestellen horende (echte) vlieggeluiden.
 

Inl.: Miniatur Wunderland, +49 (0)40 300 6 800
 
Het volledig artikel vindt u in het juni-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven