Ga naar hoofdinhoud

Geautomatiseerde kraan voor biomassa

De CXT Biomassakraan van Konecranes is een geheel geautomatiseerde kraan voor de overslag van diverse typen biomassa. De geoptimaliseerde software van de kraan maakt het mogelijk dat de kraan  efficiënt kan worden ingezet.

Een van de grote voordelen van de CXT Biomassakraan is dat deze compacter is dan een traditionele oplossing, die bestaat uit een traditionele combinatie van lader/transportband. De kraan is ook geruislozer dan oplossingen die op transportbanden zijn gebaseerd en vermindert tevens de emissie van stof en brandstof.

De kraan is voorzien van een reeks intelligente functies “Smart Features” zoals de “Slack rope” preventie (slappe draad beveiliging), hiermee wordt het kantelen van de grijper voorkomen bij het grijpen van de biomassa en de daarmee samenhangende beschadigingen aan grijper en staaldraden. “Sway control” ( Maximaal voorkomen van slingering van de last). Dit is een handige functie die de gemiddelde werkcyclustijd vermindert doordat de kraan met grote snelheid naar zijn posities kan rijden en meteen kan overgaan tot de volgende handeling zonder te moeten wachten.

Het beschadigen van bunkerwanden wordt hiermee ook voorkomen. Een andere eigenschap die de productiviteit verhoogt is de Extended Speed Range (ESR). Indien de last lager is dan 40% van de nominale last ( lege of bijna lege grijper) gaat de hijssnelheid met een factor 1.5 omhoog, waardoor de cyclustijden aanzienlijk kunnen worden bekort.

“De CXT Biomassakraan is al leverbaar in de Benelux. Het unieke is, dat Konecranes kan bogen op een zeer lange en sterke geschiedenis met speciale kranen voor diverse bedrijfstakken, waaronder duurzame energie, zoals WTE (Waste To Energie) en Biomassa. Wij leveren krachtige producten met een lange levensduur. We hebben veel onderzoek verricht voor deze CXT Biomassakraan en zijn optimistisch gestemd over de kranenmarkt voor biomassa in het algemeen in de Benelux”, zegt Willem Friso country manager Konecranes Benelux.

Volledig geautomatiseerde kraan in combinatie met onderhoud
De hoofdtaak voor de CXT Biomassakraan is de overslag van brandstoffen, zoals turf, houtsnippers of gemeentelijk afval. Samenvattend grijpt de kraan biomassa van een stortplaats en tilt het naar een opslag. Of van de opslag naar de hopper òf rechtstreeks van de stortplaats naar een toevoerhopper.

Aangezien de verwerking van biomassa in geautomatiseerde installaties één van de meest veeleisende taken betreft voor heavy-duty kranen, die in een continu proces functioneren, is onderhoud een essentiële factor om het proces gaande te houden.

Konecranes kan een alles omvattende onderhoudsservice bieden en modernisering voor alle typen industriële kranen realiseren door zijn wereldwijde servicenetwerk met bijna 420.000 installaties onder servicecontract. De onderhoudsservices variëren van jaarlijks verplichte inspecties, partnerschappen voor preventief onderhoud tot het volledig overnemen van het kranenpark.

Behalve inspecties en preventieve onderhoudsprogramma’s, biedt Konecranes ook geavanceerde diagnostische services, zoals de Crane Reliability Survey, hiermee wordt de kraan volledig in kaart gebracht zodat er een goed beeld ontstaat over de huidige status van de kraan en toekomstige onderhoudsbehoeften; RailQ een zeer nauwkeurige kraanbaanbeoordeling, evenals de RopeQ een staaldraadanalyse. Deze analyses bieden de klanten waardevolle informatie die kan worden toegepast als richtlijn bij het plannen van toekomstige ingrepen.

Feiten over de CXT Biomassakraan
De gewone omstandigheden in biomassaruimtes, zoals stof en een hoge vochtigheidsgraad, werden opgenomen in het ontwerp van de kraan. De installatie is voorzien van verwarmingen voor motoren en omvormers evenals, railvegers en verbeterde veiligheidsklasse voor essentiële componenten zoals motoren. De optimale omvang en vorm van een hydraulische grijper wordt geselecteerd op grond van de procesbehoefte van de klant.

Zo nodig kunnen de Elektriciteitskasten worden geplaatst in een controlekamer van de klant. 

De CXT Biomassakraan is verkrijgbaar in de belastingsklassen M6 tot 10 ton en M7 tot 8 ton. Voor zwaardere lasten is er de GL-kraanserie.

  • Kraanklassificaties
  • Takel voor procesgebruik in belastingsklasse ISO M6 (FEM 3m) of M7 (FEM 4m)
  • Kraanklassificatie A6
  • Machinewerk van loopkranen klasse M6
  • Kraan ontworpen voor omgevingstemperaturen van -10˚C tot +50˚C
  • Positioneringsnauwkeurigheid voor axiale bewegingen ± 100mm
  • Weegnauwkeugheid ±5 % (als optie is ±2 % verkrijgbaar)
     

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven