Ga naar hoofdinhoud

Fresnelsysteem ondersteunt Solar Team Twente

Op 25 oktober racet Solar Team Twente voor de derde keer mee in de World Solar Challenge, een tweejaarlijkse race van 3010 kilometer dwars door de Australische woestijn, van Darwin tot Adelaide. Eén van de partners van het team is Maxon Motor, die het team met het fresnelsysteem ondersteunt.

Het bijzondere aan de zonneauto van Solar Team Twente, 21Revolution, is dat het meer energie binnen haalt dan een normale zonneauto. De auto heeft een kantelende vleugel die de zonnecellen naar de zon richt, als een zonnebloem.

Fresnelsysteem
Daarnaast heeft Solar Team Twente nog een andere manier om extra energie binnen te halen: het fresnelsysteem. Dit systeem bevindt zich in de vleugel. Met dit systeem haalt het team met 6m² aan zonnecellen 7.2m² aan zonlicht binnen. De lenzen werken als een loep; ze concentreren een brede baan licht, op een smallere baan cellen.

Volg de zon
Het bijzondere aan het systeem van Solar Team Twente is dat de zonnecellen de baan licht gedurende dag kunnen volgen. Dit komt doordat de cellen op een beweegbare plaat liggen. Lichtsensoren meten de positionering van de cellen, waarna een microcontroller de plaat optimaal gaat plaatsen.

De motoren die verantwoordelijk zijn voor de verstelling van de fresnel platen worden geleverd door Maxon Motor. Deze motoren zijn uiterst nauwkeurig te regelen. Daardoor kunnen de fresnel-cellen optimaal worden gepositioneerd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven