Ga naar hoofdinhoud

Fraunhofer opent afdeling Virtual Material Design

De afdeling Virtual Material Design van het Fraunhofer-Institut für Algorithmen und Wissenschaftliches Rechnen (SCAI) is begonnen met zijn werkzaamheden bij het Institut für Numerische Simulation aan de Universität Bonn. Onderzoekers gaan zich hier bezig houden met de simulatie van nieuwe materialen op de nano-, micro- en macroschaal op high performance parallelle computers. Ze gebruiken daarbij moderne numerieke multischaal methoden uit de kwantummechanica, molecu-laire dynamica en continuümmechanica.

De materiaalwetenschappen en de nanotechnologie behoren tot de belang-rijkste technologieën van de 21e eeuw. De ontwikkeling van nieuwe mate-rialen wordt steeds belangrijker, onder meer op het gebied van energie, milieu, gezondheid, mobiliteit, veiligheid en communicatie.

Het doel van de afdeling Virtual Material Design is innovatieve materialen met bijzondere eigenschappen te creëren en te onderzoeken. Voorstellen voor structuur en design moeten al voor de werkelijke synthese in het laboratorium worden gemaakt. Virtuele experimenten vervangen kostbare experimenten in het laboratorium. Door numerieke simulaties zouden de ontwikkelingskosten in belangrijke mate kunnen worden gereduceerd. Er zouden zelfs volledig nieuwe materialen kunnen worden gevonden.

Fraunhofer SCAI
Het Fraunhofer-Institut is specialist op het gebied van computersimulatie en geoptimaliseerde toepassingen en in informatie-extractie uit grote bestanden van een database. Het instituut modelleert en optimaliseert industriële toepassingen, ontwikkelt software en diensten voor productdesign, proces-ontwikkeling en productie en biedt mogelijkheden voor berekeningen op high performance computers.

Doel is het verkrijgen van kortere ontwikkelingstijden, goedkopere expe-rimenten en een optimaal procesverloop. Met de afdeling bio-informatica biedt SCAI zijn klanten een uitgebreid dienstenpakket op het gebied van informatie-extractie (text mining) en op het gebied van chemische infor-matica.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven