Ga naar hoofdinhoud

Forze V debuteert tegen benzineraceauto’s

Forze, een waterstof-race-team van Delftse studenten, heeft tijdens de interna-tionale Formula Student competitie voor een primeur gezorgd. Hun door een waterstofbrandstofcel aangedreven raceauto nam het op tegen zo’n honderd auto’s met verbrandings-motor. Stil en milieuvrien-delijk moest het afleggen tegen herrie en uitlaatgas, maar 29e van de 132 is niet slecht voor een debutant.

Het team van de TU Delft bouwt en racet al enige jaren met door waterstof aangedreven racewagens. Voorheen racete het team in een aparte race-klasse. Dit jaar nam het team de gedurfde stap om de Forze V raceauto in te schrijven in een competitie met voertuigen die rijden met verbran-dingsmotoren en fossiele brandstoffen.

Verdienstelijk debuut
Tijdens de Formula Student wedstrijd afgelopen weekend op Silverstone streden studententeams van 132 universiteiten uit alle delen van de wereld met hun zelf ontworpen racewagens. Het merendeel van de auto’s maakt gebruik van verbrandingsmotoren en fossiele brandstoffen, maar het ge-bruik van elektrische voertuigen met accu’s is de laatste jaren toegenomen.

De Delftse inzending is de enige formuleraceauto op waterstof brandstof-cellen. Vorig jaar reisde het team ook af naar het Silverstone-circuit maar kon door technische problemen niet rijden. Het debuut van de brandstofceltechnologie leverde het team in de sprintrace een gedeelde 29e klassering op. Omdat brandstofceltechnologie debuteert, is het team zeer tevreden met deze plaats.

Forze V
De Forze V gebruikt een brandstofcel om elektriciteit op te wekken om twee elektromotoren aan te drijven. De brandstofcel levert 18 kW (24 pk). Bovendien gebruikt de auto de elektromotoren om te remmen, waarbij energie wordt teruggewonnen en opgeslagen in supercondensatoren. Hiermee kan de auto een tijdelijk piekvermogen leveren van 60 kW (80 pk).

De auto haalt 120 km/u en accelereert in minder dan 5 s naar 100 km/u.
Met een volle tank (600 g waterstofgas) kan de auto bijna een uur lang op volle snelheid racen. Hierbij komt er ruim 3 dm3 zuiver water uit de uitlaat. Door de goede actieradius en de snelle tanktijd (enkele minuten) ziet het team brandstofcellen als langetermijnoplossing voor duurzaam vervoer.

Het Delftse team bestaat uit ruim zestig studenten van de TU Delft en bouwt sinds 2007 ieder jaar een nieuwe brandstofcel auto. Dit jaar heeft het team de technologie kleiner en lichter weten te maken en besloot het op te nemen tegen auto’s op fossiele brandstoffen. De brandstofcel in de auto is door de studenten geheel zelf ontwikkeld.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven