Ga naar hoofdinhoud

FOM start onderzoeksprogramma MMI

Het bestuur van Techno-logiestichting STW heeft het groene licht gegeven aan vijf nieuwe onderzoekspro-gramma’s. FOM-instituut Rijnhuizen neemt deel aan het programma H-Haptics, over mens-machine-inter-actie. Het programma wordt geleid door de TU Delft en omvat 4,78 miljoen euro uit het perspectiefbudget, aan-gevuld met 1,22 miljoen euro bijdrage van de partners.

Dit budget wordt verdeeld over zeven deelprojecten. Rijnhuizen doet binnen H-Haptics onderzoek in haar Remote Handling Study Centre, gericht op onderhoud op afstand aan de nieuwe fusiereactor ITER. Daarnaast heeft H-Haptics toepassingen voor verbeterde operatierobots, in diepzeemijnbouw en in de ruimtevaart.


Het Remote Handling Study Centre van Rijnhuizen is een kopie van de werkstations voor onderhoud aan de kernfusiereactor ITER met op afstand gestuurde robotarmen.

Bij Rijnhuizen wordt het onderhoud aan ITER gesimuleerd in een omvang-rijke virtual reality omgeving. Gebruikers krijgen hun informatie over de activiteit van de robotarmen via beeld én tastzin. Dat zorgt voor een efficiënter en sneller onderhoud van de fusiereactor. H-Haptics wordt uitgevoerd door vijf universiteiten, vier kennisinstellingen en vijftien bedrijven/organisaties.

H-Haptics
Het nieuwe STW-programma H-Haptics wil haptische systemen (’tastzin’ of force feedback systemen) ontwerpen die de gebruiker niet alleen waar-schuwen als hij iets niet goed doet, maar hem actief bijsturen bij het uitvoeren van handelingen op afstand en hem daarover informeren (shared control). Hiervoor moeten haptische systemen radicaal anders worden ontworpen. Ook moet een nieuwe generaties interfaces worden ontwikkeld die veel meer zijn ingesteld op de menselijke manier dan de huidige, meer werktuigbouwkundige insteek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven