Ga naar hoofdinhoud

Flexibel en zuinige houthakmachine

Een nieuw soort zaag-kloof-hak combinatie voor de geautomatiseerde productie van gehakt houtmateriaal werd gepresenteerd door de Fachhochschule Köln op de gezamenlijke stand Innovationsland Nordrhein-Westfalen op de Hannover Messe 2012.

Met dit nieuwe type houthakker, die in het Labor für Fertigungssysteme van de FH Köln in samenwerking met Zimmermann GmbH in Neustadt/Wied is ontwikkeld, kunnen voor het eerst houtblokken, aanmaakhout en houtsnippers op één enkele machine worden geproduceerd. Naast een verbeterde prestaties bij een lager energieverbruik in combinatie met een snelle productie maakt deze combinatie machine ook geschikt voor gebruikers van een houtvergasinstallatie, doordat verschillende productvormen kunnen worden verwerkt, wat economisch gebruik van de machine bevordert. Het samenwerkingsproject wordt gefinancierd door de het ministerie van Economie en Technologie (BMWi).

Flexibiliteit
Het prototype, dat door prof. dr.-ing. Ulf Müller, leider van het Institut für Produktentwicklung und Konstruktionstechnik van de vak hogeschool Keulen en zijn medewerkers werd ontwikkeld heeft diverse voordelen. De combinatie van de zagen, kloven en hakken met een machine levert enorme flexibiliteit op.

Als de machine niet nodig is voor de productie van houtsnippers, kan deze in een paar seconden worden omgebouwd om brandhout en aanmaakhout te produceren voor de eindgebruiker of handelaar. Voor gebruikers van een houtvergas-installatie levert het mogelijk zelfs neveninkomsten op.

Boomstammen van verschillende diktes kunnen met de machine worden verwerkt. Het grote zaagblad maakt het mogelijk om stammen tot 350 mm doorsnede te zagen. Door het kloven van twee zijden kunnen stukken hout van verschillende grootte worden gekloofd. De maximale productiecapaciteit van het prototype ligt bij 250 m³ houtsnippers per dag.


Model opstelling van de nieuw ontwikkelde zaag-kloof-hak combinatie-machine (Afbeelding: FH Köln/Institut für Produktentwicklung und Konstruktionstechnik)

Brandhout en houtsnippers zouden onder de juiste technische voorwaarden ook automatisch kunnen worden geproduceerd. De geringe personeelsbehoefte maakt het systeem geschikt voor individuele ondernemers en kleine en middelgrote bedrijven. De machine is modulair opgebouwd en moet in de komende maanden verder worden uitgewerkt tot een compleet systeem, zodat individueel aan klanten eisen en de geometrie van grondstoffen, vermogen, systeemopbouw en mate van automatisering kan worden voldaan. De eerste machine wordt waarschijnlijk in juni 2012 aan klanten geleverd door de firma Zimmermann GmbH.

Hannover Messe
De Campus Gummersbach van de vakhogeschool Keulen was met een ander samenwerkingsproject aanwezig op de gemeenschappelijke stand op de Hannover Messe 2012. Samen met het Bergische Abfallwirtschaftsverband heeft de vak hogeschool Keulen het project metabolon ontwikkeld, dat een voormalig vuilstortdepot tot een internationaal erkend wetenschapscentrum voor de voorbereiding, toepassing en exploitatie van hernieuwbare energieën heeft omgevormd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven