Ga naar hoofdinhoud

Extra frequenties voor mobiel internet

Meer en versneld frequentieruimte vrijmaken om de enorme groei van mobiel internet te kunnen faciliteren, ruimte voor nieuwkomers en twee heldere verdeelmomenten van frequenties. Dat is kort gezegd de kern van het nieuwe frequentiebeleid waarover minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vrijdag 10 december 2010 de Tweede Kamer informeert.

‘Met dit pakket geven we bedrijven maximale helderheid en investeringszekerheid voor de komende jaren. De consument kan er daarbij op rekenen dat er voldoende concurrentie en aanbod van nieuwe diensten komt,’ aldus Verhagen.

Meer ruimte
Met de aangekondigde maatregelen wil de minister zorgen dat het toenemende mobiele verkeer voor internet en telefonie niet vastloopt en dat consumenten en bedrijven gewoon overal mobiel kunnen blijven bellen en internetten. Om hiervoor te zorgen maakt Verhagen versneld extra ruimte in de ether vrij (2 x 30 MHz in de 800 MHz band), die voor mobiele communicatie gebruikt kunnen gaan worden. Juist dit soort lage frequenties zijn essentieel omdat je daarmee een groter bereik en een betere dekking hebt, terwijl er minder antennes voor nodig zijn.

Extra frequenties voor mobiel internet

Overzicht veilingen mobiele frequenties (foto: Rijksoverheid)

De vraag naar mobiele communicatie (GSM, UMTS, en nieuwe technologie als LTE) stijgt fors. Om het mobiele verkeer niet te laten vastlopen worden daarom door de overheid extra frequenties in de 800 MHz band vrijgemaakt voor mobiele communicatie. De bestaande GSM en UMTS-vergunningen lopen de komende jaren af. Al deze frequenties komen op twee momenten onder de hamer, frequenties in de 800/900/1800 MHz band uiterlijk begin 2012 en de frequenties in de 2,1 GHz band in 2015.

Duidelijkheid en ruimte voor nieuwkomers
Om de bedrijven verder maximale duidelijkheid te geven vanwege de noodzakelijke grote investeringen in hun netwerken, komt er uiterlijk begin 2012 één veiling. Dan worden alle GSM frequenties (900 en 1800 MHz) die nu in het bezit zijn van KPN, T-Mobile en Vodafone opnieuw geveild. Ook de extra frequentieruimte die vrijkomt in de 800 MHz band worden dan meegenomen. Daarbij wordt – om te zorgen voor voldoende prikkels voor concurrentie – ook ruimte gereserveerd voor nieuwkomers op de markt voor mobiel bellen en internetten. “Van meer concurrentie profiteren wij allemaal”, aldus Verhagen. In 2015 worden vervolgens de aflopende UMTS vergunningen (2.1 MHz band) geveild.

Gebruik frequenties
De extra frequenties die Verhagen vrijmaakt in de 800 MHz band worden nu nog gebruikt door andere partijen, zoals Digitenne, de Publieke Omroep en gebruikers van draadloze microfoons. Met deze partijen wordt nu gezocht naar andere frequenties en oplossingen. Zo wordt voor draadloze microfoons – die bijvoorbeeld gebruikt worden bij grootschalige popconcerten – gewerkt aan andere frequenties waarin zij actief kunnen zijn. Ook worden overgangsmaatregelen getroffen. In 2013 en anders uiterlijk 2015 moeten de extra frequenties vrij zijn voor mobiel gebruik.
 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven