Ga naar hoofdinhoud

Ethernet vervangt kabelboom naar HMI’s

Voor de besturing van grote machines en complexe systemen valt de keuze voor de besturing steeds meer op een industriële PC. De schaalbare rekenkracht van IPC’s maakt centrale besturingsconcepten vanuit de schakelkast mogelijk. De prestaties van de HMI mogen daar echter niet onder lijden. Sigmatek (vertegenwoordigd door SigmaControl) heeft een oplossing ontwikkeld om de gecompliceerde bekabeling te vereenvoudigen.

Een Human Machine Interface moet zo flexibel en perfect mogelijk worden afgestemd op het betreffende proces. Moderne besturingsoplossingen bieden functies als USB, on-site audio, multi-touch, flikkervrije beelden en veiligheidsfuncties.

Wanneer de machine ver verwijderd is van de industriële PC willen operators altijd de vereiste gegevens en het proces binnen handbereik hebben. Behalve een efficiënt verloop van het productieproces komt dit de beschikbaarheid van de machine ten goede. De IPC wordt immers gemonteerd in een beveiligde omgeving met gecontroleerde omgevingsomstandigheden.

Eén kabel
Voor complexe machines heeft Sigmatek een nieuwe generatie panelen ontwikkeld. Bij deze generatie wordt het probleem met centrale besturingseenheden (uiteenlopende HMI signalen) geëlimineerd met behulp van gecombineerde overdracht. Ethernet-terminals maken remote HMI oplossingen met een afstand van maximaal 100 m tussen de bedieningsterminal en de besturings-PC mogelijk.

De data-uitwisselingstechnologie is onafhankelijk van besturingssystemen. De terminal stuurt alle data naar het remote display over een uniforme standaard Ethernet-kabel zonder dataverlies. Zelfs de transmissie van veiligheidssignalen zoals noodstop of bevestigingsknoppen worden opgenomen in het data exchange concept.


De data wordt van de centrale besturing tot aan de operationele unit overgebracht zonder gebruik van potentieel onveilige hubs of switches. Cat6 kabels zijn bovendien een goedkoper alternatief voor de DVI-kabel.

Geen ballast
Het TAE 1911 paneel is één van de eerste apparaten met HMI-Link. Aangezien de terminal werkt zonder interne processor is deze prijstechnisch aantrekkelijk. Daarnaast is het in tegenstelling tot Thin Client toepassingen niet nodig om stuurprogramma’s te installeren. Zelfs met de parallelle werking van verschillende visualisatie-runtimes, wordt de rekenkracht van de PC niet belast met de HMI-Link. Hiermee wordt de licentiebehoefte geëlimineerd en zijn zelfs de instellingen voor netwerkadressen of maskers niet nodig.

Behalve de Ethernet-interface voor HMI-Link heeft de nieuwe generatie TAE panelen een USB 2.0 aansluiting aan de voorkant en achterkant. Optioneel kan een chipkaartlezer RFID-systeem worden geïntegreerd om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerd personeel de terminal kan bedienen. De oplossing biedt tevens aansluitingen om meerdere beeldschermen te koppelen aan dezelfde industriële PC. Voor complexe visualisaties kunnen verschillende panelen worden gecombineerd tot één multi-monitor unit.

Rekenkracht
De industriële PC 321 met een HMI-Link interface fungeert als centrale computer. Deze IPC is uitgerust met een 2.0 GHz Intel Celeron G530T processor uit de nieuwste Sandy Bridge Duo-serie. Als werkgeheugen wordt 2 GB DDR3 RAM gebruikt.

Behalve de HMI-Link zijn twee standaard Ethernet-poorten (100/1000 Mb/s), acht USB-interfaces (2.0), een RS-232- en een DVI interface aanwezig. Tevens zijn drie audio-uitgangen en aansluitingen voor muis, toetsenbord en display aanwezig. De computer kan individueel worden uitgebreid met twee PCI-kaarten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven