Ga naar hoofdinhoud

Engineering en veiligheid bepalend voor filtratie

Afgezien van een aantal cilinderfabrikanten telt Nederland niet veel producenten van componenten voor de hydrauliek. In Arnhem heeft Parker Hannifin een ontwikkelings- en productie-eenheid voor hydrauliekfilters. De eenheden zelf zijn vergaand uitontwikkeld, de ontwikkeling zit vooral in engineering, veiligheid en maatwerk. De redactie sprak met ing. Marco van Boven (marketing manager hydraulic filtration) en ir. Ivo Willemsen (manager engineering) over de laatste ontwikkelingen.

Van Boven gaat van start met een korte schets van de positie van filters en filtratie in de moderne hydrauliek. “Het doel van filtratie is het verbeteren van de productiviteit en beschikbaarheid van machines. Het nut en de noodzaak van filtratie zijn wel bekend, maar toch valt er op dit terrein nog het nodige te verbeteren. Dat komt mede door de opkomst van hybride systemen (deels hydraulisch, deels elektrisch aangedreven machines), de introductie van start/stop-systemen, toerentalregelingen van pompen en motoren en terugwinning van energie.”

Energieterugwinning
Terugwinning zien we vooral bij remmende bewegingen, waar de potentiële energie die vrijkomt wordt ‘opgevangen’ in accumulatoren. We zien dit met name bij voertuigen als laadschoppen, heftrucks en containerkranen, die veel remmende bewegingen maken. Dit is een opvallende ontwikkeling, omdat accu’s door hun volume en massa niet echt populair zijn in de mobiele markt. Door het gebruik van accumulatoren en load sensing zijn echter nog aanzienlijke energiebesparingen mogelijk. Vooral bij roterende bewegingen (bijvoorbeeld rijaandrijvingen) biedt dit voordelen.

De opgeslagen remenergie kan bijvoorbeeld worden opgeslagen voor extra tractie bij het optrekken waardoor vaak kan worden volstaan met een kleinere hydromotor. Concreet zal door het toepassen van load sensing systemen de gemiddelde hoeveelheid olie die door een systeem wordt gepompt afnemen, hetgeen de efficiency van het filter nog belangrijker maakt. Daarnaast zal de opgeslagen energie in drukaccu’s drukpieken veroorzaken in het systeem. Voor het filter, en met name het filtermateriaal, geldt de noodzaak om deze drukpieken goed te kunnen weerstaan. Hierbij zal de stabiliteit van het filtermateriaal een essentiële invloed hebben om te voorkomen dat reeds afgevangen vervuiling niet door het filtermateriaal wordt gedrukt.

Steeds hogere eisen
Eindgebruikers eisen steeds meer functionaliteit (dus complexere hydraulische systemen), maar gelijktijdig een hogere beschikbaarheid, lager energieverbruik en langere tijdsintervallen voor onderhoud. Willemsen: “Voor alle eisen geldt, dat je nauwkeurig moet bepalen wat de beste filterfijnheid is voor het hydraulisch systeem. We steken momenteel veel tijd en geld in engineering om het filterproces verder te verbeteren. Qua materialen en constructie zijn er nog steeds verbeteringen van het filter mogelijk.

Behalve met het verder verbeteren en optimaliseren van het filter zelf zijn we steeds meer bezig met ontwikkelingen om het filter heen. Zeker voor de mobiele markt zoeken we naar compacte oplossingen en die hebben we voor bepaalde klanten ook al ontwikkeld. Daarbij hebben we filter, manifold, drukmeter en kleppen samengebouwd, een beetje analoog aan het FRL-filter in de pneumatiek.”

Machinebouwers besteden meestal voldoende tijd aan het selecteren van de juiste componenten en leveranciers. Helaas zijn eindgebruikers niet altijd zo zorgvuldig. Het komt regelmatig voor dat ze bij onderhoud niet-originele behuizingen en (vooral) niet-originele filterelementen inkopen. 

Het volledig artikel vindt u in het mei-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven