Ga naar hoofdinhoud

Enexis start eerste echte proef met slim energienet

Wereldprimeur: de wasmachine die communiceert met de buienradar. Een wasmachine die weet wanneer de zon schijnt. En dus optimaal gebruik maakt van de beschikbare energie, die wordt opgewekt met zonnepanelen. Een slim energienet gekoppeld aan al even slimme apparatuur en mogelijkheden om zelf energie op te wekken. Toekomstmuziek? Niet in Breda, waar een unieke pilot start om het energielandschap van de toekomst nu al realiteit te maken. In ruim 300 nieuw te bouwen woningen. Met als doel om niet zozeer de beschikbare techniek te testen, maar vooral te weten te komen hoe mensen er mee omgaan.

De pilot is een initiatief van Netbeheerder Enexis, in samenwerking met energieleverancier Greenchoice en projectontwikkelaar HEJA. Via speciale apparatuur krijgen bewoners in de Bredase wijken Meulenspie en Easy Street inzicht in het meest gunstige moment om energie te verbruiken. Al naar gelang hun eigen voorkeur kan dat het meest duurzame of het goedkoopste moment van de dag zijn. Deelnemers kunnen hiervoor de speciale website www.jouwenergiemoment.nl raadplegen. De proef moet uitwijzen of mensen actief met dergelijke keuzemogelijkheden omgaan.

Voor Enexis is de proef erg belangrijk. Het is immers een manier om te onderzoeken in hoeverre mensen bereid zijn om flexibel om te gaan met hun elektriciteitsverbruik als ze daarmee geld kunnen besparen of het milieu. Dit biedt inzicht in hoe we in de toekomst duurzame decentrale opwek, zoals zonnepanelen, zo goed mogelijk kunnen inpassen in ons netwerk en we de groeiende vraag efficiënt kunnen faciliteren. Via het slimme netwerk en intelligente apparatuur kunnen de bewoners het meest gunstige moment kiezen om energie te verbruiken. Zo weet de wasmachine via een soort buienradar precies wanneer de zon schijnt of wanneer de inkoopprijs van energie op de APX-beurs het meest gunstig is. Bewoners hebben hiermee de keuze om de was op het goedkoopste of meest duurzaamste moment te doen. De duur van de proef is twee jaar en deelname is voor bewoners vrijwillig en gratis.

Hoe werkt het
In de appartementen in Easy Street en de woningen in de wijk Meulenspie te Breda wordt bij de deelnemers aan de pilot diverse slimme apparaten geïnstalleerd, zoals een slimme meter en een slimme wasmachine. De apparatuur wordt gekoppeld aan een kleine energiecomputer. Via de energiecomputer krijgt de deelnemer informatie over de energie die hij opwekt en de energie die hij verbruikt. Verder verzamelt de computer de voorkeur van de deelnemer en stuurt de slimme huishoudelijke apparaten vervolgens zo efficiënt mogelijk aan. Zo kan een deelnemer bijvoorbeeld instellen dat de wasmachine automatisch gaat wassen op zijn gekozen energiemoment.
 

Slimme woning

Dit om gespreid en optimaal gebruik te maken van het net, lokaal geproduceerde elektriciteit en variaties in de elektriciteitsprijs (APX variaties). Een voorbeeld: het zou veel efficiënter kunnen zijn om de wasmachine ’s nachts te laten draaien in plaats van ’s avonds, of juist overdag maar dan op momenten dat de zonnepanelen elektriciteit produceren. De deelnemer geeft zelf, naar aanleiding van deze berichten, zijn eigen voorkeur aan en heeft dus zelf volledig de regie.

Het betreft 246 koopappartementen voor starters voorzien van een houtkachel en zonnepanelen (project Easy Street), en 57 energieneutrale woningen voorzien van warmtepompen en zonnepanelen (project Meulenspie). De oplevering van Meulenspie wordt verwacht in mei 2012 en de oplevering van Easy Street is naar verwachting net na de bouwvak van 2012.

Wereldprimeur
Enexis onderstreept met deze pilot haar actieve bijdrage aan de transitie naar een duurzame energievoorziening. Projectleider Joris Knigge van de afdeling Innovatie: ‘Dit is een voorbeeld van proactief met het slimme net bezig zijn. We bereiden ons als bedrijf voor op de toekomst. Samen met andere betrokkenen.’ Aan de andere kant is het de vraag of consumenten al klaar zijn voor een dergelijke situatie. ‘Dat willen we met deze proef onderzoeken’.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven