Ga naar hoofdinhoud

Energiebewuster construeren met perslucht

Machinebouwers laten nog te veel kansen liggen om hun machines op cruciale punten te optimaliseren. Energie- gebruik in relatie tot de prestaties is daar één van. Een beter presterende machine is interessant voor zowel de machinebouwer (verkoopargument) als de eindgebruiker (betere prestaties en/of lagere operationele kosten). Om dit te bereiken ondersteunt Festo machinebouwers met slimme en gratis engineering tools.

Nederlandse machinebouwers zien zich geconfronteerd met een toenemende vraag naar gespecialiseerd maatwerk. Omdat de tijdsdruk bij het ontwikke-len van maatwerk vaak groot is, is ook de kans groter dat machinebouwers ‘op safe spelen’ en overdimensioneren.

Van een optimaal energie-efficiënte machine kan dan geen sprake zijn. Vaak wordt gefocust op prestaties en/of snelheid, wat voor de eindgebruiker belangrijke factoren zijn. Energieverbruik heeft vaak een lagere prioriteit, maar het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Belangrijk is wel dat de constructeur de juiste methodes en engineering tools gebruikt.

Denken in functies

Door ontwikkelingen op hard- en softwaregebied kan een constructeur zich tegenwoordig eerst concentreren op functionaliteit. Pas in een later stadium van een ontwerp komen aandrijftechniek en energieverbruik om de hoek kijken. Door te denken in functies en bewegingen kan een machinebouwer meer mogelijkheden de revue laten passeren.

De nieuwe generatie engineers gebruikt internet heel intensief en is kriti-scher ten aanzien van platgetreden paden. Festo ziet dit terug in een toenemende vraag naar bewegingsmodules. Deze kunnen pneumatisch of elektromechanisch zijn, maar ook combinaties daarvan. Ook is er een toenemende vraag naar ‘ closed loop’ systemen, aandrijvingen met terugkoppeling voor nauwkeurige verplaatsingen.

De engineering tools van Festo zijn via internet toegankelijk en appelleren aan nieuwsgierige, ambitieuze engineers die het heft in eigen hand willen houden, optimale constructies willen creëren en open staan voor nieuwe ontwikkelingen. Festo heeft tools voor dimensionering, berekening van het persluchtgebruik, het selecteren van vacuüm(grijper)componenten, leidingberekeningen en het dimensioneren van lineaire aandrijvingen.

Het volledig artikel vindt u in het juninummer van Aandrijftechniek.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven