Ga naar hoofdinhoud

Embedded PC’s: de ingewanden ontleed

De embedded PC, zo’n tien jaar geleden geïntroduceerd, heeft de afgelopen jaren een enorme groei gekend in verschillende toepassingsgebieden. Was de keuze voor een industrieel besturingssysteem tot voor kort een keuze tussen PLC, IPC of embedded systeem, de embedded PC heeft zich hier tussen gewrongen met eigenlijk raakvlakken met alle drie voorgaande systemen. Wat is het en op welke manieren kan het opgebouwd worden?

Zoals elk embedded systeem is de embedded PC een speciaal hardware platform, dat voor een bepaalde toepassing is gemaakt. Het is dus niet een universeel apparaat dat afhankelijk van configuratie en programmatuur uiteindelijk een bepaalde functie krijgt. De hardware is in dit geval reeds afgestemd op de toepassing. Dus qua hardware is de embedded PC vergelijkbaar met elk ander embedded systeem.
Het besturingssysteem van de embedded PC is echter wel afgeleid van een gangbaar PC besturingssysteem. Dit kan Microsoft Windows zijn (7, XP of zelfs nog NT), echter dan betreft het meestal wel een zogeheten embedded versie. Dit is een uitgeklede modulaire versie, waarbij de systeemleverancier zelf kan bepalen welke functionaliteit wel ondersteund wordt en welke niet.

Het besturingssysteem kan echter ook Windows CE zijn, het systeem, dat Microsoft in eerste instantie bedacht heeft voor de PDA’s, smartphones, etc. In de consumentenproducten is het inmiddels vervangen door Mobile en Phone 7, maar in de industriële systemen is het nog steeds gangbaar. Tenslotte zijn er ook vele embedded PC’s, die onder een Linux alternatief draaien. Voor sommige tijdskritische toepassingen kan behalve het standaard besturingssysteem ook nog een real-time uitbreiding noodzakelijk zijn.

Software
De toepassingssoftware voor een embedded PC wordt uiteindelijk meestal door de systeemintegrator of machinebouwer gemaakt. Tot voor kort was dat vaak een toepassing, die geschreven werd in C, C++ of ook wel in C# of Java, dus een vergelijkbare omgeving met alle andere embedded systemen. Tegenwoordig wordt echter ook steeds meer gebruik gemaakt van meer geavanceerde ontwikkelomgevingen. Met name de vanuit de PLC-wereld gangbare IEC 61131 omgevingen zoals CodeSys zijn populair geworden op de embedded PC. Voor test- en meetdoeleinden is natuurlijk ook een omgeving als LabView uitstekend te gebruiken.

De toevoeging van een webserver zoals Apache maakt de embedded PC ook goed toegankelijk via het internet of een intranet. In dit geval kan de applicatie ook geschreven zijn in de bekende internet scripttalen, zoals Javascript of PHP. Het grote voordeel van een embedded PC ten opzichte van andere embedded systemen in zo’n toepassing, is de grote hoeveelheid tools, die al beschikbaar zijn voor de PC, waarbij met name de beveiliging niet vergeten dient te worden.

Uit bovenstaande blijkt, dat de embedded PC veel voordelen heeft ten opzichte van allerlei andere embedded platformen. Het grootste probleem voor de embedded PC is echter meestal de hardware opbouw. Omdat in het algemeen voor een PC-architectuur toch een krachtiger processor met bijbehorende stroomopname, grotere geheugens, harde schijven en geforceerde koeling nodig is, wordt toch nog vaak voor kleinere toepassingsspecifieke oplossingen gekozen. Maar ook de hardware verandert snel en dat maakt de embedded PC een steeds betere en universeel toepasbare bouwsteen.

Het volledig artikel vindt u in het juni-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven