Ga naar hoofdinhoud

Elektronica voor mobiele werktuigen

Temperatuur- en trillings-bewaking van lagers en tandwielkasten, positie-meting van hydraulische en pneumatische cilinders, elektronisch aangestuurde kleppen in hydrauliek en pneumatiek behoren tot de stand der techniek. De integratie daarvan tot complete systemen gaat echter verder. Datapross Nijbroek heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van elektronische systemen voor mobiele hydraulische werktuigen.

Datapross Nijbroek is eind jaren zeventig opgericht door elektronici met een agrarische achtergrond. Gezien de klantenkring specialiseerde de onderneming zich al snel in elektronica voor voertuigen. De onderneming mag veel Nederlandse fabrikanten van mobiele werktuigen tot de clientèle rekenen, met name in de agrarische industrie. De totale productie van een bepaalde oplossing varieert van enkele tientallen tot enkele honderden stuks.

De onderneming moet het niet hebben van puur ontwikkelingswerk, maar ook niet van grote aantallen printplaten of softwarepakketten. Het geeft de voorkeur aan de ontwikkeling van complete elektronische systemen omdat zich dan geen problemen voordoen met interfacing naar andere elektronica. In veel gevallen is sprake van ontwikkeling in samenwerking met de opdrachtgever (co-development). Ook de specificaties worden vaak samen met de klant opgesteld, waarbij meestal wordt uitgegaan van het hydraulisch schema en de gewenste bediening.

Technologie
De toe te passen technologie vormt in het algemeen geen probleem. In de mobiele sector wordt veelvuldig gebruik gemaakt van diverse varianten van CANbus, waaronder J-1939 en Isobus. Steeds belangrijker worden technieken voor wireless datacommunicatie (zoals GSM en GPRS) voor diagnose op afstand en downloaden van software-updates. Omdat veel machines over de gehele wereld worden verkocht, is ‘remote diagnosis’ voor de machinebouwer zowel een kostenbesparende technologie als een verkoopargument naar de eindgebruiker.

De trend gaat naar meer modulair bouwen en naar programmering (beter gezegd: configuratie) door de klant zelf. Zeker bij prototyping en kleine series willen machinebouwers graag zelf aanpassingen kunnen verrichten. Datapross heeft daar speciale tools voor ontwikkeld.

Markt
Datapross ontwikkelt toepassingen voor uiteenlopende landbouwwerktuigen, maar ook voor voertuigen zoals zoutstrooiers en vuilniswagens. Een heel andere toepassing is weer te vinden in de container handling (spreaders). In het algemeen gaat het om ‘zware’ toepassingen; de machines werken in de open lucht (grote verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid), in stoffige omgevingen en blootgesteld aan ernstige schokken en trillingen. Verder is de onderneming betrokken bij de ontwikkeling van elektronica voor elektrische fietsen, roltrappen, pompschakelaars en LED-lampen.

Het volledig artikel vindt u in het december-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven