Ga naar hoofdinhoud

Elektrische fietsen op de testbank

Motor en transmissie van auto’s gaan uiteraard op de testbank. Elektrische fietsen zijn weliswaar sterk in opkomst, maar een uitgebreide controle op de testbank is nog niet verzonnen. Prof. Herbert Dreher heeft er nog niets over gehoord. Samen met ingenieur Roland Rasch en studenten van de Technikcampus Friedrichshafen aan de Duale Hochschule Baden-Würtemberg te Ravensburg (D) configureert hij nu een Pedelec-proefstand, dat deze zinvolle data levert. Deze heeft nu een standplaats in Fallenbrunnen.

De E-Bike-proefstand hebben de DHBW-Studenten Maschinenbau und Elektrotechnik in hun project opgebouwd. Hier moeten de elektrische fietsen en de bijbehorende componenten testprogramma’s doorlopen, die een overzicht geven van de levensduur van de mechanische en elektrische onderdelen. Actieradius en levensduur van de accu’s laten soms te wensen over en maken de potentiële fietser onzeker.

De studenten hebben nu de taak om de testbank effectief draaiend te krijgen. “De wetenschappelijke eis is om de regeltechniek zodanig vorm te geven, dat haalbare, vergelijkbare en reproduceerbare resultaten worden verkregen”, aldus prof. Dreher. De studenten moeten realistische profielen voor de testbank programma’s ontwikkelen. Er zijn er een aantal denkbaar: elke fietser heeft een ander gewicht, de accu’s reageren tamelijk gevoelig op de temperatuur, elke fabrikant stelt af fabriek zijn E-bike op zijn eigen manier in en nog meer van dit soort omstandigheden. “Wij proberen steeds meer uit”, zegt prof. Dreher over het voortschrijdend inzicht. In de toekomst zouden de verschillende elektrische fietsen allemaal een testprogramma kunnen doorlopen in Fallenbrunnen.

Waarom onderzoek aan elektrische fietsen?
De Duale Hochschule in Fallenbrunnen heeft niet alleen de elektrische mobiliteit als toekomstperspectief herkend. In 2012 werden in heel Europa volgens de tweewieler industrie 1,1 miljoen elektrische fietsen verkocht en in China rijden al 140 miljoen E-bikes. Brandstofprijzen, parkeerruimte en onderhoudskosten zijn belangrijke steekwoorden in verband met deze ontwikkeling. Ook bij de DHBW in Fallenbrunnen heeft men vertrouwen in de elektrische potentie. Daar past het solar-tankstation ook in, waardoor de kracht van de zon direct bijdraagt.

Ook fietstoertochten, zoals onlangs de EU-commissaris voor energie Oettinger naar Brussel reed, moeten het elektrisch ondersteund fietsen populair maken. Daarnaast bouwen de studenten ook aan een elektrische auto, die rond de Bodensee rondjes moet gaan rijden, als hij door de TÜV is goedgekeurd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven