Ga naar hoofdinhoud

Elektrische auto’s met datalog systeem

In een gezamenlijk proeftuinproject willen netbeheerder Stedin, energiebedrijf Eneco en de gemeente Rotterdam praktijkervaring opdoen met een groot aantal elektrische voertuigen. De drie partijen willen onder meer inzicht verkrijgen in energiestromen (de energie-uitwisseling tussen elektrische voertuigen met het elektriciteitsnetwerk en het laadgedrag van de accu’s), veiligheid, oplaadinfrastructuur en milieueffecten. In juni 2011 heeft de gemeente Rotterdam daarom Morskate Aandrijvingen benaderd voor het ontwikkelen van een datalog systeem om deze gegevens te kunnen meten. In augustus 2011 was een werkend prototype gereed en in december 2011 werd de eerste auto voorzien van een Data Manager. Dit jaar wordt door Morskate nog een groot deel van het wagenpark voorzien van een Data Manager.

Voor het gezamenlijk proeftuinproject heeft het Rijk subsidie beschikbaar gesteld. Stedin, Eneco en de gemeente Rotterdam schaffen gezamenlijk 75 elektrische en plugin-hybride voertuigen aan. Zo willen ze praktijkervaring opdoen met verschillende merken en modellen, zowel in gebruik en beheer als in onderhoud.

Ook wordt praktijkervaring opgedaan met een klantenidentificatie- en betalingssysteem van Eneco’s eigen oplaadpunt, de NRGSPOT. De drie partijen willen ook inzicht krijgen in de energie uitwisseling tussen elektrische voertuigen en het elektriciteitsnetwerk. Tevens wordt het laadgedrag van de accu’s in de voertuigen onderzocht en worden de lokale milieueffecten van elektrisch rijden bepaald.

M-Controls Data Manager
Om de gegevens te kunnen meten heeft Morskate Aandrijvingen een Data Manager ontwikkeld. De M-Controls Data Manager van Morskate wordt als stand-alone gekoppeld aan het elektronica systeem in de auto. Normaal gesproken worden alle data naar een datamanager gestuurd. Het unieke van deze M-Controls Data Manager is dat enkel de gewenste data opgeslagen worden.

Deze data worden op een SD-kaart opgeslagen en in leesbare tekst gepresenteerd, waarna deze geanalyseerd kunnen worden. Het loggen van de gewenste data begint zodra de auto op contact staat en/of gestart wordt of wanneer de auto elektrisch geladen wordt. De data worden vijf keer per seconde gelogd (5hz).

Morskate Aandrijvingen levert al meer dan 50 jaar producten voor de mechanische en elektronische aandrijftechniek. Het bedrijf ontwikkelt met eigen ervaren elektronica-ingenieurs controlesystemen voor diverse complexe meet en regeltoepassingen. Deze worden toegepast in de industriële, maritieme, landbouw, automotive en aviation sector.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven