Bij alternatieve energie horen ook getijdestromen. De SeaGen in de Ierse zee is de eerste commerciële cen-trale ter wereld die elek-triciteit haalt uit getijde-stromen. De centrale levert een vermogen van 1,2 MW en kan daarmee circa 1500 huishoudens van energie voorzien. De zeestromen die door eb en vloed ontstaan, drijven twee grote onder-waterrotoren aan.
Volgens het Internationale Energie Agentschap zou wereldwijd per jaar meer dan 800 miljard kWh aan elektriciteit uit getijdenstromen kunnen worden opgewekt. Dat is ongeveer een derde meer dan de jaarlijkse stroomproductie in Duitsland en voldoende voor 250 miljoen huishoudens.
Techniek
SeaGen staat in een nauwe zeestraat voor het Noord-Ierse stadje Strang-ford, waar sterke getijdestromen voorkomen. De installatie bestaat uit een 3 m dikke toren, die 30 m diep op de zeebodem is verankerd en (afhankelijk van de waterstand ver) boven de zee uitsteekt.
Onder water draaien aan elke kant twee rotoren met een diameter van 16 m in de stroming. Samen bestrijken ze een oppervlak van ongeveer 400 m². Om beide stromings-richtingen (zowel het in- als uitlopende water) te ge-bruiken, kantelen de rotorbladen 180° zodra de stromingsrichting omkeert.
Perspectieven
Zeestromingsinstallaties zijn ongeveer twee zo duur als vergelijkbare windmolenparken op zee, maar hebben ook voordelen. Om 6.000 MWh uur per jaar (wat Seagen opwekt) uit een windmolenpark te halen, moet men bijna het de dubbele aan vermogen installeren. De energie uit zeewater is ook beter te berekenen dan wind- of zonne-energie, omdat de zeestromen goed te voorspellen zijn.
In 2014 moet bij Kyle Rhea op het eiland Skye in Schotland een installatie met 8 MW vermogen worden geïnstalleerd, die 8000 huishoudens kan voorzien van elektriciteit uit getijden. Voor een jaar later staat een centrale bij Skerries in het noordwester van Wales op het programma. Siemens neemt voor 10% deel in de werkmaatschappij Marine Current Turbines die de centrale beheert.