Ga naar hoofdinhoud

Efficiënt internetprotocol in het voertuig

Op de Embedded World 2012 toont Fraunhofer ESK in Hal 5, Stand 5-228 de ontwerp- en evaluatie methoden voor een resource-efficiënte planning van IP/Ethernet onboardnetwerken in het voertuig. De duidelijk betere resultaten presenteerden de wetenschappers met een model van een dergelijk data netwerk met een voorbeeld van de videostreaming. De op de automobielmarkt afgestemde evaluatie methode controleert bovendien, of de IPv4 en IPv6 TCP/IP Stack implementaties voldoen aan de specificatie eisen en daarmee de kwaliteit verbeteren. De ontwikkelaars zouden nieuwe functies eenvoudig en snel kunnen testen met het nieuwe infotainment- en telematica prototype platform ARTiS2.

IP en ethernet bieden een grote bandbreedte en zijn beduidend goedkoper dan de huidige merk gebonden oplossingen. Ze bieden echter nog niet de voor het voertuig noodzakelijke betrouwbaarheid en de realtime functie. Daarom hebben de wetenschappers van het Fraunhofer ESK methoden voor planning, evaluatie en prototypes ontwikkeld.
 
Deze reduceren niet alleen de kosten voor ontwikkeling en verhogen de kwaliteit van de functies, maar leveren ook een bijdrage in de resource efficiënte eigenschappen van het datanetwerk in auto’s. De speciale opbouw- en evaluatie methode van de wetenschappers houdt er rekening mee, dat in de auto via boardnetwerken nooit alle functies gelijktijdig communiceren.

Ze bepalen dus de daadwerkelijke communicatiebelasting van het datanetwerk met betrekking tot de runtime en ontwerpen het netwerk zo, dat het alleen de voor een cyclus benodigde bronnen inzet. Met het model van een IP/Ethernet databoardnet bewijzen de wetenschappers op de beurs met een voorbeeld van videostreaming, dat dit niet alleen de bronbelasting vermindert, maar ook beduidend betere resultaten oplevert.

Naadloos samenwerken
Een op de automarkt afgestemde evaluatie methode verhoogt de kwaliteit van het IP/Ethernet data onboard netwerk ook nog: hiermee zouden automobielfabrikanten en toeleveranciers hun gebruikte IPv4 en IPv6 TCP/IP implementaties kunnen controleren op samenwerking met de specifieke internet specificaties. Dat bevestigt, dat de diverse communicatiesystemen in een voertuig naadloos met elkaar kunnen samenwerken.


Met de methoden van Fraunhofer ESK wordt het IP-boordnet zuiniger (Afbeelding: Fraunhofer ESK)

Nieuwe functies, ook voor op IP-gebaseerde toepassingen, zouden snel en probleemloos met het infotainment en het telematica prototype platform ARTiS2 kunnen worden geïmplementeerd en beproefd. Het getoonde ARTiS2 platform bezit een speciaal energie- en wake-up-management voor toepassing in voertuigen. De gebruikte realtime- en infotainment-controllers zijn vrij te programmeren, wat dankzij het gebruikte Open Source besturingssysteem eCos en Linux optimale mogelijkheden waarborgt voor een snelle proto-typering.

Steeds meer functies in het voertuig worden elektronisch aangestuurd en communiceren met elkaar binnen de voertuig omgeving. De internet technologie, als standaard communicatie techniek gebruikt, heeft de potentie van deze complexe communicatiesystemen homogener en daarmee beter beheersbaar gemaakt. De wetenschappers van Fraunhofer ESK bieden oplossingen en diensten aan gericht op het IP- en Ethernet gebaseerde voertuig en presenteren dit op de Embedded World 2012 in Nürnberg.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven