Ga naar hoofdinhoud

Eerste gelijkstroomnet in Lelystad

Het nieuwe bedrijven- en leisurepark Airport Garden City in Lelystad krijgt wellicht een primeur met het eerste gelijkstroomnet van Nederland. Dit net zou vanaf 2012 de openbare verlichting, laadpunten voor elektrische voertuigen en pompen voor warmte/koude opslag in het gebied moeten voorzien van gelijkstroom.

Het gelijkstroomnet kan worden gevoed door groene energie, afkomstig van zonnepanelen, biovergisters en windmolens. Infrabedrijf Joulz en de Ontwikkelingmaatschappij Airport Lelystad Almere (OMALA) onderzoeken momenteel de mogelijkheden van een gelijkstroomnet in combinatie met lokale opwekking van elektriciteit en warmte/koude.
 
Goedkoper en efficiënter
Dat Joulz een voorname rol speelt in dit verhaal is niet verwonderlijk. Het bedrijf is een van de twee bedrijven in Nederland die het MVO4-certificaat gehaald heeft en ontwikkelt technische maatwerkconcepten voor duurzame oplossingen. Joulz ziet dan ook veel mogelijkheden voor gelijkstroomnetten nu en in de toekomst in Nederland.

Volgens Rinco Bakker, energiecoach van Joulz, heeft een gelijkstroomnet de nodige voordelen. “Bij dit gelijkstroomnet wordt de stroom lokaal opgewekt en gaat zonder conversie rechtstreeks naar de gebruiker. Ook kan de energie makkelijker worden opgeslagen in accu’s. Er wordt zodoende niets verspild en het is daarmee duurzamer dan een wisselstroomnet. Daarmee is de toepassing van gelijkstroom naar verwachting aanzienlijk goedkoper en efficiënter dan conventionele wisselstroom.”

Airport Garden City is gelegen tussen de A6 en Lelystad Airport. Het bedrijven- en leisurepark is een initiatief van de gemeenten Almere, Lelystad en de provincie Flevoland. Ook andere partijen, waaronder Lelystad Airport, hebben belangstelling getoond voor het gelijkstroom-concept. Vooral voor nieuw te ontwikkelen gebieden biedt een dergelijk net absoluut mogelijkheden als het gaat om goedkopere en meer duurzame energielevering, aldus Bakker.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven