Ga naar hoofdinhoud

Duurzame zeewierproductie op Noordzee realistisch

Duurzame productie verplaatsen naar zee kan mondiale milieuvraagstukken oplossen. Zeewier levert potentieel nieuwe biomassastromen voor diervoeding, voedsel en non-food. Zo kunnen suikers en eiwitten uit zeewier een alternatief zijn voor soja en vismeel.

Het gebruik van zeewier voor de productie van chemicaliën en biobrandstoffen is een klimaatvriendelijk alternatief voor fossiele grondstoffen. Dit blijkt uit het rapport ‘A Triple P review of the feasibility of sustainable offshore seaweed production in the North Sea’ van Wageningen UR naar de haalbaarheid van zeewierproductie op de Noordzee binnen de kaders van people, planet en profit.

70% van onze planeet bestaat uit oceanen en zeeën. Door productie naar zee te verplaatsen, zal er geen sprake meer zijn van competitie over landgebruik, het uitputten van bodemvoedingsstoffen en verlies van natuurlijk bos. Echter, het nadeel van zeewier is dat productie en gebruik niet op korte termijn gerealiseerd kan worden. Dit komt onder andere door bestaande wetgeving.

Vanuit winstoogmerk is zeewier voornamelijk aantrekkelijk als bron van hoogwaardige stoffen als Omega-3-vetzuren, als bestanddeel van diervoeding en als basisstof voor chemische substanties. Door verschillende toepassingen slim te combineren en door bioraffinage kan de waarde van zeewier worden verhoogd. Op het moment wordt zeewier met name in China geproduceerd. Het onderzoeksteam beveelt aan zeewier in de Noordzee duurzaam te produceren, om op die manier extra waarde toe te voegen en een concurrerend product te kunnen bieden.

Organisatie onmisbaar
Naast het aanpassen van wetgeving om zeewierproductie op te mogen zetten op zee, is het noodzakelijk dat de verschillende offshore disciplines elkaar vinden. Om zeewierproductie succesvol te maken, is het nodig dat de verschillende kennisgebieden worden samengebracht: van plant- en bioraffinagekennis, tot sociale wetenschap. In samenwerking met verschillende economische sectoren, van maritieme techniek tot veevoederproducent, kan worden gewerkt aan de ontwikkeling van grootschalige, duurzame en zeewaardige installaties.


 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven