In persluchtsystemen wil men de lucht om meerdere redenen zo droog mogelijk houden. Te veel onttrekking kost echter onnodig veel energie, terwijl te weinig onttrekking schade aan de in-stallatie kan betekenen. Het is belangrijk om dit proces nauwge-zet te bewaken met dauwpuntsensoren. Daarvoor zijn verschillende systemen en technieken beschikbaar.
Water kan voor tal van problemen zorgen. Te veel vocht geeft bij expansie bijvoorbeeld kans op ijsvorming. Vocht in leidingen geeft corrossieproblemen bij zowel het inwendige van de leidingen als de daarop aangesloten apparatuur. Zeker in ziekenhuizen en de voedingsmiddelenindustrie is vocht ongewenst omdat het de kans op bacteriegroei verhoogt en zelfs levensbedreigend kan zijn.
Bij het drogen van perslucht wordt onder meer gebruik gemaakt van absorptie-drogers met twee kolommen. Terwijl de ene kolom droogt, wordt de andere kolom geregenereerd: het verzamelde vocht wordt er door droging uit verwijderd. Dat intermitterend regenereren mag niet te langzaam maar ook niet te snel. Het beste is om het ideale regeneratiemoment te bepalen op basis van een nauwkeurige dauwpuntmeting, want alleen dan bereikt men een optimale droging bij een mini-maal energiegebruik.
Simultane kalibratietest van een aantal sensoren bij Michell Instruments in Oosterhout (NB).
Meetmethoden
Het dauwpunt is het moment waarop bij afkoeling van lucht de eerste water-druppels of ijskristallen (onder nul) ontstaan. Dit punt is afhankelijk van de druk en van toepassing bij zowel lucht als gassen.
Er zijn verschillende methoden om het dauwpunt te meten. Dat kan met spiegel-dauwpunt, kwartskristal, keramische sensoren, polymeer (capacitieve sensoren) of lasertechnologie. Het hangt er vanaf hoe nauwkeurig je wilt meten en onder welke omstandigheden. Het antwoord daarop bepaalt welke techniek voor de toepassing het meest geschikt is.
Spiegeldauwpuntmeting is een nauwkeurige, maar ook relatief dure manier van dauwpuntmeting en wordt vaak in laboratoria gebruikt. Voor dauwpuntmeting bij perslucht zijn ook andere oplossingen, zoals impedantie hygrometers.
Voor koeldrogers, die met veel lagere dauwpunten werken dan absorptiedrogers, zijn er weer andere sensoren, zoals relatieve vochtmeters (RV) in combinatie met temperatuurmeting, maar ook capacitieve sensoren. Daarnaast wordt kwartskristal en speciale spiegeltechnologiesystemen als meetprincipes toegepast.
Plaatsing
Een dauwpuntmeter kan men op een vast punt in het systeem plaatsen, maar in een grote fabriek is het beste meetpunt lastig te bepalen. Daarom zijn er ook draagbare oplossingen. Draagbare dauwpuntmeters zijn voorzien van sensor-verwarming zodat de gebruiker vrij snel achter elkaar meerdere metingen kunt verrichten.
Het volledig artikel vindt u in het november-nummer van Aandrijftechniek.