Ga naar hoofdinhoud

Draadloze raamcontacten

De moderne sensor- en com-municatietechnologie laat niet alleen in de industrie zijn sporen na. Nu al melden raam-contacten ons, welk raam in huis open of gesloten is. Onderzoekers hebben nu een comfortabel en betrouwbaar systeem ontwikkeld, dat zonder kabels of batterijen werkt. De operationele ener-gie halen de sensoren uit radiostraling in de omgeving.

Mensen gaan op tijd van huis te gaan om op tijd op hun werk te zijn. Onderweg slaat soms de twijfel toe en willen mensen kunnen controleren of alle ramen gesloten zijn omdat ’s middags onweer wordt verwacht. In een dergelijke situatie zorgen raamcontacten voor meer comfort en veiligheid.

In gebouwenbeheersystemen worden voelers aan de handgreep van het raam gemonteerd. Aan de hand van de stand van de handgreep herkennen ze of een raam open, gekanteld of gesloten is en sturen deze informatie naar een basis-station. Zo ziet de bewoner of beheerder in één oogopslag welk raam open staat.

Alternatieven
Tot nog toe waren draadloze modellen op batterijen of op zonnecellen aange-wezen. Beide hebben een nadeel: batterijen moeten regelmatig gewisseld worden, anders werkt het raamcontact niet meer. Dit probleem hebben sys-temen met een zonnecel niet, maar deze zijn storingsgevoelig. Als een zonnecel onopgemerkt wordt uitgeschakeld, ontbreekt de lading. Ook is het geheel niet esthetisch, omdat een model met een zonnecel niet verdekt bij het raam kan worden geplaatst.

Dan blijft de klassieke variant over: raamcontacten met een kabel, die al jaren op de markt verkrijgbaar zijn. Hun tekortkoming zijn de installatiekosten; ook is uitbreiding bij bestaande gebouwen niet altijd mogelijk.

Draadloos
Onderzoekers van het Fraunhofer-Institut für Mikroelektronische Schaltungen und Systeme (IMS) hebben een variant ontwikkeld, die werkt zonder kabels of batterij. De draadloze raamcontacten halen hun energie namelijk uit radiostraling in de omgeving. Het nieuwe systeem is zonder grote kosten en onzichtbaar voor het oog in te bouwen. Behalve de raamcontacten wordt in elke kamer een controlemodule geplaatst.

Deze actieve zendmodule krijgt niet alleen de data van de aparte raamcon-tacten, maar voorziet de sensoren met zijn radiografische straling van energie. Bovendien verstuurt deze module de ontvangen data naar een centraal basis-station in het gebouw, waarmee de gebruiker de status van alle ramen kan oproepen.

Bij een aangepaste configuratie werkt het systeem ook op afstandsbesturing, bijvoorbeeld via de mobiele telefoon van de gebruiker. Voorwaarde is wel een ADSL-aansluiting voor het basisstation.

Energie
Breekpunt bij de ontwikkeling was het energiemanagement. De controlemodu-les in de kamers zijn gebonden aan bepaalde grenswaarden met betrekking tot de radiografische straling. Het is daarom in grote ruimtes nog niet zo eenvoudig om alle raamcontacten van voldoende energie te voorzien. De onderzoekers hebben echter alle sensormodulen, antennes en onderdelen voor de energie-opwekking zo nauwkeurig op elkaar afgestemd, dat het systeem ook over grote afstanden functioneert.

Het eerste prototype bestaat al. Voor de toekomst hebben de onderzoekers nog meer ontwikkelingen op het oog. Ze willen ook andere sensoren volgens het-zelfde principe in het systeem integreren, bijvoorbeeld voor de temperatuur-regeling. Normaal gesproken zijn de thermostaten aan de zijkant van de kamer aangebracht. Als er een deur openstaat, wordt de temperatuur daar lager dan in het midden van de kamer. De thermostaat regelt de temperatuur naar boven bij hoewel het eigenlijk niet nodig is.

In het nieuwe systeem kan een temperatuursensor onopvallend precies op een plaats worden gemonteerd, die een bepaalde temperatuur echt moet bereiken, bijvoorbeeld bij de eettafel.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven