Ga naar hoofdinhoud

Direct drive bij lagere windsnelheden

De nieuwe direct drive windturbine SWT-2.3-113 van Siemens heeft een aan-drijfconcept met een compacte generator met permanentmagneten. Dit type generator heeft een simpele, robuuste constructie, waar geen elektrische bekrachtiging met bijbehorende regel-techniek en ook geen sleepringen aan te pas komen. Dit levert zelfs bij lage vermogens nog een hoog rendement op. Met een capaciteit van 2,3 MW en een rotordiameter van 113 m is de wind-turbine ontworpen voor een maximale stroomproductie in gebieden met lage tot matige windsnelheden.

Dit model is de tweede windturbine zonder tandwielkast die Siemens op de markt brengt. Net als zijn voorganger SWT-3.0-101, de direct drive windturbine met 3 MW vermogen, heeft de nieuweling 50% minder onderdelen dan een conven-tionele windturbine met tandwielkast.

Samen met de SWT-2.3-113 introduceert Siemens de Quantum Blade, een nieuwe generatie rotorbladen. Het nieuwe blad is lichter dan eerdere modellen, maar de kracht van de eerdere generaties is behouden gebleven. Het B55 Quantum Blade dat op de nieuwe windturbine wordt gebruikt, is 55 m lang.

De tip en voet van het rotorblad hebben een nieuwe vormgeving. Bij de voet optredende lekstromen worden tot een minimum beperkt met de ‘flatback’-profielen (met afgeplatte achterzijde), die bovendien voor een grotere liftkracht zorgen. Ook de bladtip is nieuw ontworpen voor een minimale belasting en verlaging van de geluidsproductie. Met een geluidsniveau van slechts 105 dB is de SWT-2.3-113 volgens Siemens een van de stilste windturbines op de markt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven