Ga naar hoofdinhoud

Desch werpt blik in heelal

In 1984 werd in de Spaanse Sierra Nevada de 30 m radiotelescoop van IRAM gebouwd. De positionering van een van de gevoeligste radiotelescopen ter wereld was na 26 jaar continu bedrijf van de overbrenging onvoldoende geworden. Desch Antriebstechnik kreeg opdracht een nieuwe set reductoren voor de azimuth-verstelling te bouwen.

Om de zich op miljoenen lichtjaren afstand bevindende objecten met hoge nauwkeurigheid te kunnen waarnemen, heeft de radiotelescoop aandrijf-componenten met een hoge stijfheid en 100% betrouwbaarheid nodig. Thyssen BSI ontwikkelde in totaal zes planetaire overbrengingen (vier voor de elevatie en twee voor de azimuth-verstelling) voor de telescoop.

Uitdagingen
In 2010 kreeg Desch Antriebstechnik opdracht nieuwe reductoren voor de azimuth-verstelling te bouwen. De grote uitdaging was om te voldoen aan in 1980 overeengekomen specificaties, wat problematisch was door het ont-breken van documenten. Veel van destijds ingebouwde lagertypes worden niet meer worden geproduceerd.

Hierdoor moest de totale constructie worden gecontroleerd op stijfheid om te kunnen voldoen aan de eis van onderlinge uitwisselbaarheid inclusief de vastgelegde afmetingen en gewichten. Dankzij jarenlange ervaring met de berekening en productie van antenne-aandrijvingen is Desch er in geslaagd om aan deze stijfheidseisen te voldoen.

De installatie van de overbrenging moest binnen een korte tijdspanne ge-beuren, omdat het systeem voor onderzoeksdoeleinden beschikbaar moest blijven. Voor het uitbouwen en inbouwen van de overbrenging inclusief de stijfheidsmetingen was steeds een week beschikbaar. De metingen toonden een significante verbetering in de totale stijfheid van de aandrijving: 51 % voor de azimutverstelling en 8 % voor de hoogteverstelling. De oude overbrengingen zijn voor revisie naar Desch gestuurd.

Het volledig artikel vindt u in het augustus-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven