Ga naar hoofdinhoud

Delftse zonneboot klaar voor Elfstedentocht

Professor Wubbo Ockels onthult komende woensdag 27 juni in Amsterdam de nieuwe zonneboot van het Delta Lloyd Solar Boat Team. Met de boot willen de studenten begin juli proberen de officieuze wereldtitel terug naar Delft te halen. Van 8 tot 14 juli varen ze de ‘DONG Energy Solar Challenge’, voorheen bekend als de ‘Frisian Solar Challenge’, een tweejaarlijkse race voor boten op zonne-energie over het traject van de Elfstedentocht. In 2006 en 2008 wonnen de studenten, in 2010 werd het team derde.

‘Bij de vorige editie in 2010 zijn we overgestapt op draagvleugels, waarmee de boot uit het water komt en veel meer snelheid kan ontwikkelen. Helaas kregen we de boot toen niet goed genoeg stabiel, waardoor we derde werden”, vertelt Erik Jansen. “We hebben het concept nu verder ontwikkeld en voorzien van beweegbare draagvleugels, vergelijkbaar met een vliegtuigvleugel. Als dat goed werkt, maken we dit jaar een goede kans, al wordt het veld wel steeds sterker.”

40 km/u
De Delta Lloyd Solar Boat is bijzonder door zijn uiterst efficiënte zonnecellen en zijn draagvleugels. Samen zorgen ze ervoor dat de topsnelheid van de boot naar verwachting op 40 km/h komt te liggen. De boot is de eerste draagvleugelboot met beweegbare vleugels, waardoor de boot bij verschillende snelheden stabiel kan varen.

De weken tot de race gaan de studenten gebruiken om de boot te testen en optimaal voor te bereiden op de start van de ‘Frisian Solar Challenge’ in Leeuwarden op 8 juli.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven