Ga naar hoofdinhoud

De mobiele telefoon als energiebesparende consultant

Op CeBIT 2010 heeft Fraunhofer FIT getoond, hoe de mobiele telefoon kan worden gebruikt voor energiebesparing, door het gebruik van de individuele apparaten in de huishouding en op het bureau te visualiseren. Nu presenteert Fraunhofer FIT de verdere ontwikkeling: een intelligente sensor analyseert de actuele energiesituatie in de ruimte en visualiseert dit door de lichter afstemming (Ambient Light). Via de mobiele telefoon kan de gebruiker gedetailleerde informatie krijgen over het energieverbruik per apparaat, gerichte tips krijgen over besparingen en ook onderweg controle houden over apparaten. Bezoek de CeBIT van 1 – 5 maart 2011 in Hannover, Hal 9, B36.

Energie is kostbaar, daarom moeten de beschikbare energiebronnen optimaal worden benut. Helaas is de kennis over mogelijke besparingen van energie nog lang niet overal bekend, zodat nog steeds veel besparingen verloren gaan. Fraunhofer FIT onderzoekt daarom, hoe mensen met behulp van innovatieve technologieën thuis en op de werkplek zouden kunnen worden gemotiveerd om energieverspilling te vermijden. Een focus ligt daarbij op de energiebesparing in het bureau.

Naast de structurele optimaliseringen door energie efficiënte apparaten zou hier alleen al door veranderingen in het gebruikersgedrag aanzienlijk kunnen worden bespaard. Zelfs bij voor de hand liggende zaken zoals het gebruik van pc’s, printers en de verlichting zouden besparingen mogelijk zijn van 30-50 %, aldus de Deutsche Energie-Agentur GmbH (dena).

Permanente bewaking
Een oplossing is de situatie afhankelijk energiebesparingstip. Hiervoor heeft Fraunhofer FIT een systeem ontwikkeld, dat de omgeving met intelligente sensoren permanent bewaakt. Wordt daarbij een potentiële besparing ontdekt, dan brengt het systeem dit met ambiente lichttechniek nadrukkelijk onder de aandacht. Als een raam bijvoorbeeld voor het ventileren is geopend, terwijl de verwarming nog op vol aanstaat, verandert de lichtatmosfeer van groen naar rood.

Via zijn mobiele telefoon kan de gebruiker zich ook gerichte besparingen, steeds met betrekking tot zijn actuele situatie laten geven. Een Fraunhofer FIT App doet hem een voorstel voor elke vastgestelde besparingsmogelijkheid. Daarnaast toont de App ook actuele verbruikswaarden en de reeds bespaarde kosten. Nog een bijzonderheid: veel energie bespaartips kunnen direct worden omgezet naar de afstandsbediening. Als het licht bijvoorbeeld onnodig brandt in een lege ruimte, kan dat meteen met de mobiele telefoon worden uitgeschakeld.

Ondersteunend
” Het is belangrijk, dat dergelijke technologieën slechts ondersteunend zijn, niet betuttelend werken of ingrijpen in het bestaande arbeidsproces”, verklaart Dr. Markus Eisenhauer van het Fraunhofer-Institut für Angewandte Informationstechnik FIT. Uitzonderingen vormen potentieel gevaarlijke situaties, zoals bijvoorbeeld apparaten die niet worden uitgeschakeld en oververhit kunnen raken. Op dat moment wordt de gebruiker door het systeem via de mobiele telefoon actief gealarmeerd.

Het systeem wordt in het kader van het project “SEEMPubS – Smart Energy Efficient Middleware for Public Spaces” ontwikkeld. Technische basis voor het ontwikkelingswerk is de LinkSmart Middleware, die in SEEMPubS wordt uitgebreid met energie efficiëntie componenten. LinkSmart is de doorontwikkeling van de Hydra-Middleware.

De Middleware maakt het fabrikanten van apparatuur en systeemintegratie gemakkelijker om apparaten voor netwerken te ontwikkelen, die flexibel zijn te combineren tot high performance oplossingen. LinkSmart minimaliseert de complexiteit voor de ontwikkelaar en stelt duidelijk gedefinieerde interfaces tussen de apparatuur beschikbaar.

Fraunhofer FIT demonstreert het systeem van 1 tot 5 maart 2011 op de CeBIT in Hannover, op de gemeenschappelijke Fraunhofer stand, hal 9, B36.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven