Ga naar hoofdinhoud

Conditiebewaking: hype of noodzaak?

Het doel van conditiebewa-king is het vroegtijdig onderkennen of er een wij-ziging in het productieproces optreedt die aanleiding kan geven tot ingrijpen. Door moderne technologie kunnen bedrijven steeds meer meten. Maar vraagt de markt er nu om of willen bepaalde marktpartijen hun omzetten stimuleren? Festo organi-seerde een ronde tafel conferentie waarbij leveranciers, machine-fabrieken, productiebedrijven en de vakpers aanschoven.

Het gaat veel verder dan alleen vraag en aanbod, blijkt al snel. Conditie-bewaking is noodzakelijk om de concurrentiepositie van Europa ten opzichte van Azië vast te houden en te verbeteren. Leveranciers van sensoren en netwerkcomponenten zien steeds meer vraag naar remote monitoring en diagnose, liefst on-line.

Productiebedrijven komen er niet altijd achter waarom ze afwijkingen in hun processen en daarmee in hun producten producten. Ze willen zekerheid dat hun processen goed lopen, en daar partijen uit de aandrijf- en besturings-techniek bij helpen. Bovendien verdwijnt de komende jaren veel kennis van processen, producten en verbetering van kwaliteit door de vergrijzing. Via condition monitoring leggen bedrijven kennis over processen vast. Condi-tiebewaking is dan ook geen korte termijn oplossing, het bewijst zijn waarde juist door continu gebruikt.

De moderne ICT stelt bedrijven in staat om veel meer data te verzamelen, gegevens te vergelijken en te combineren en om verbanden leggen. Con-ditiebewaking is niet los te maken van onderhoudsstrategieën. Steeds meer bedrijven gaan conditiebewaking toepassen om de eenvoudige reden dat het geld oplevert.

Aan het gesprek werd deelgenomen door vertegenwoordigers van Festo, Balluff, SKF Reliability Systems, Power-Packer en LCSi. Het volledig artikel vindt u in het juni-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven