In de Klinikum der Johann Wolfgang Goethe-Universität in Frankfurt is een computertomograaf geïnstalleerd, die over een railsysteem tussen de onderzoekkamer en de Eerste Hulp ruimte heen en weer kan glijden. Omdat de patiënt bij dit nieuwe systeem niet zelf hoeft te worden verplaatst, wordt in noodgevallen belangrijke tijd bespaard en het risico op extra letselschade aanzienlijk verminderd.
De universiteitskliniek heeft dit nieuwe systeem met deze uitvoering in samenwerking met Siemens geïnstalleerd en verder ontwikkeld en is de testfase nu in bedrijf. De computertomograaf (CT) met een gewicht van ongeveer 2,3 ton kan op een railsysteem heen en weer glijden tussen een normale onderzoekruimte en een ruimte voor Eerste Hulp.
Het voordeel voor patiënten met ernstig letsel is dat deze niet meer hoeft te worden verplaatst van de ene locatie naar de andere. In tegenstelling tot bestaande systemen zijn de in Frankfurt gebruikte rails ongevoelig voor verontreiniging en andere invloeden en daardoor in alle noodsituaties inzetbaar.
De computertomograaf kan over een hypermodern railsysteem heen en weer glijden tussen de onderzoekkamer en een ruimte voor noodhulp. (Foto’s: J. W. Goethe-Universität)
Tijdverlies
Bij de Eerste Hulp van de universiteitskliniek worden dagelijks patiënten met ernstige, vaak levensbedreigende verwondingen binnengebracht. Daar worden ze eerst verzorgd. De handelingen en processen moeten in een keer goed gaan en snel worden uitgevoerd.
Voor het detecteren van inwendige letsels is meestal een CT-scan nodig. De patiënt werd daartoe weer op een brancard gelegd, naar de scanner getransporteerd, op de CT-tafel gelegd en daarna weer terug naar de behandelingstafel gebracht. De hele procedure moet soms samen met een beademingsapparaat, infuus en andere apparatuur worden uitgevoerd. Dit meermalen verplaatsen is voor zwaargewonden en belangrijk risico voor extra letsel.
Veilige behandeling in noodgevallen
Door de computertomograaf, die op speciale rails glijdt, wordt het proces tijdens de noodopname vereenvoudigd. De patiënt wordt direct op in behandeling is brancard in de opvangruimte neergelegd. De CT glijdt indien nodig op rails van de onderzoekruimte naar de opvangruimte. Beide ruimtes zijn door een schuifdeur van elkaar gescheiden.
Op deze manier kunnen in korte tijd duidelijke opnames van het inwendige van de patiënt worden gemaakt, waarmee de behandelende artsen uitsluitsel geven over de letsels van de zwaargewonde. Het risico dat de letsels erger worden is daarmee beduidend gereduceerd. Het oppakken en verplaatsen van patiënten in een slechte lichamelijke toestand kan kritisch zijn. Vooral bij beschadiging van de wervelkolom of een bekkenfractuur ontstaat gevaar.
CT op rails
Dit risico wordt met de computertomograaf op rails vermeden. Nadat de patiënt een keer op de behandeltafel is gelegd, hoeft hij voor röntgenopnames niet opnieuw te worden verplaatst. Na afloop van de opnames wordt de CT weer terug geschoven in de onderzoekruimte en kan daarmee worden gebruikt.
De in Frankfurt gebruikte CT op rails is een Somatom Definition AS van Siemens. De grote opening maakt het onderzoek zelfs voor kinderen of personen met claustrofobie aangenamer. Dankzij het grote scangebied en de snelheid van het systeem kan binnen enkele seconden een opname van top tot teen van een uitstekende beeldkwaliteit worden uitgevoerd. Bovendien werkt het apparaat met de modernste software, die, afhankelijk van de noodzaak, met een kleine of hogere stralingsdosis kan scannen.
Medisch en economisch efficiënt
Door de mobiliteit van het apparaat vermindert ook de wachttijd voor de patiënten. Als in de Eerste Hulp een patiënt wordt binnengebracht, hoeft niet de hele onderzoekkamer te worden vrijgemaakt, maar glijdt alleen het CT apparaat voor korte tijd de ruimte binnen.
Het tweekamerconcept past ook in de economische eisen van een kliniek. Door het gebruik in een reguliere onderzoekkamer en een opvangruimte wordt het dure instrument goed benut en is ook economisch efficiënt. Het concept vloeit voort uit een nauwe interdisciplinaire samenwerking met tussen diverse disciplines binnen de universiteitskliniek.