Ga naar hoofdinhoud

Computer en sensoren als monitor

De automatische herkenning van menselijke activiteiten door sensoren en computerprogramma’s heeft een flink potentieel. Er is een breed spectrum van industriële toepassingen en dienstverleningen in de gezondheidszorg, Onderzoekers van de afdeling Intelligente eingebettete Systeme aan de Universität Kassel ontwikkelen elementaire methoden en algoritmen voor het zogenaamde ‘activity spotting’, die diverse gebruikers als blauwdruk zou kunnen dienen voor de toepassing van computers.

Sensoren die bewegingen van mensen kunnen registreren en op het lichaam worden gedragen, zijn vaak al ingebouwd in gebruiksartikelen. Daar hoort ook de smartphone bij. De moeilijkheid is echter om uit de datastromen die dergelijke sensoren leveren, de relevante signalen te filteren en een bepaald menselijk gedrag (dat zeer complex kan zijn) in te schalen.

In het project ‘Methods for Activity Spotting with On-Body Sensors’ ontwikkelen onderzoekers van de Universität Kassel in samenwerking met het Max-Planck-Institut Informatik en het Deutsche Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz (DFKI) modellen voor de analyse en de evaluatie van sensorsignalen. Deze stellen een computer in staat om te leren om bepaalde menselijke bewegingspatronen te onderscheiden van onbelangrijke activiteiten en zo een weg te vinden in de jungle van datastromen.

Toepassing
Er waren allereerst proeven in het laboratorium voor nodig, zodat de computer als basis voorbeelddata krijgt ingevoerd, waarmee hij later kan herkennen, of een persoon werkelijk een drinkbeweging uitvoert of zich alleen maar aan de kin krabt.

Maar systeme kunnen ook antwoord geven op vragen als ‘drinkt de alleenstaande senior voldoende’of ‘is de skiër onder de lawine begraven of alleen uitgegleden op de sneeuw? Intelligente computerprogramma’s kunnen met behulp van sensorbewaking reageren en alarm slaan.

Een breed toepassingsveld voor dit onderzoek is echter ook de industrie, bijvoorbeeld voor het vereenvoudigen van procesverlopen. Zo zal bijvoorbeeld een arbeider, die nu bij de kwaliteitscontrole van producten aan de lopende band een lijst van te controleren montagestappen moet afvinken, tijd kunnen besparen. Een computersysteem zou aan de hand van zijn lichaamsbewegingen kunnen vaststellen welke controles hij al heeft uitgevoerd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven