Ga naar hoofdinhoud

Communicatie in de gebouwenautomatisering

Grotere kantoorgebouwen beschikken al vele jaren over een infrastructuur voor datacommunicatie. In patchkasten komen de UTP-kabels van alle werkplekken bij elkaar en via switches en routers hangen alle compu-ters aan elkaar en aan internet. Hoewel dit netwerk vaak door dezelfde instal-lateur is aangelegd als de besturingsnetwerken binnen het gebouw, zijn de eisen verschillend. Daarom worden beiden netwerken tot op heden gescheiden aangelegd.

In de gebouwenautomatisering worden besturingsnetwerken toegepast voor verlichting, klimaatregeling, zonwering, energiebeheer, beveiliging, toe-gangscontrole, liften en comfortverbetering. Binnen gebouwen vinden we deze toepassingen ook wel gecombineerd op een netwerk.

Elke toepassing kent zijn eigen eisen aan het netwerk. Verlichting, toegangscontrole en liften zijn vaak uitgevoerd met eigen embedded netwerken, terwijl alles wat met klimaatbeheersing te maken heeft meestal gebruik maakt van meer gestandaardiseerde netwerkarchitecturen.

Netwerken
In het algemeen is een embedded netwerk aangelegd door de fabrikant van het systeem en hoeft een installateur alleen de spanning aan te sluiten. Zo wordt een lift bijvoorbeeld compleet als subsysteem aangeleverd en bij-voorbeeld aangestuurd via het CANopen profiel CiA417. Ook in de bevei-liging van gebouwen treft men wel CAN als netwerk aan, bijvoorbeeld draai-deuren.

Bij deze systemen maar ook bij verlichting gaat het meestal om locale systemen. Zodra de communicatie over een totaal gebouw moet plaats-vinden, wordt het een ander verhaal. Een tweedraadsbus met beperkte afstanden is hiervoor niet het meest geschikte netwerk.

Begin jaren tachtig hebben diverse partijen oplossingen bedacht om deze communicatie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Inmiddels is een aantal architecturen weer verdwenen of opgegaan in andere netwerken. Op dit moment zijn er nog drie belangrijke stromingen in de gebouwenautomati-sering.

Drie stromingen
KNX is een initiatief van de fabrikanten van apparatuur. LONworks is een initiatief van een componentenaanbieder. BACnet is door een consortium van techneuten ontwikkeld, waardoor het een minder commercieel imago heeft.

Installatiebedrijven die zich zoveel mogelijk willen beperken tot ‘plug and play’ zullen eerder kiezen voor een KNX concept. Een systeemintegrator die zoveel mogelijk een eigen gezicht aan een project wil geven, heeft een voorkeur voor LONworks. Elk systeem heeft zo zijn eigen afzetgebied.

Op 12 oktober 2011 hebben achttien bedrijven besloten binnen FHI een nieuwe brancheorganisatie te starten voor gebouwenautomatisering. Dit toont aan dat verschillende concepten, komend vanuit verschillende inzichten, uiteindelijk toch resulteren in allerlei samenwerkingsverbanden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven