Ga naar hoofdinhoud

Combine bestuurt de trekker

De Amerikaanse fabrikant van landbouwmachines en tractors, John Deere, introduceert het automatisch volgsysteem MachineSync. De trekker rijdt hierbij naast de combine en volgt de machine automatisch tijdens het legen van de graantank. Het doel is het verminderen van stilstand (tot 25 procent minder) van de combine, minder kans op schade door onervaren chauffeurs die op de trekker zitten, een betere vulling van de graanwagen of kipper en minder morsen van het gedorste graan.

Tijdens een demonstratie in de Amerikaanse staat Iowa toonde John Deere de werking van MachineSync. Voor de werking van het systeem, mag de trekker maximaal 3 mijl (bijna 5 kilometer) van de combine verwijderd zijn. De trekkerchauffeur kan zien van welke combine de graantank het volst is.
 
De combinechauffeur kan op zijn beurt een verzoek zenden naar de trekker om de graantank te legen. Als de trekker binnen het directe bereik van de combine is gekomen (virtueel vak van 70 x 30 meter), kan de chauffeur bevestigen dat hij wil koppelen aan de combine.
 
Daarna neemt de combine de besturing over. Tijdens het lossen kan de combinechauffeur stapsgewijs de trekker een meter naar voren of achteren zetten, zodat de kipper geleidelijk vol komt. Op het moment dat de trekkerchauffeur het stuurwiel aanraakt, is de verbinding verbroken.

In de herfst te koop
John Deere geeft het systeem vanaf de herfst 2012 vrij voor verkoop. De radiografische zenders en de benodigde software gaan circa 11.000 euro kosten. Dit bedrag is exclusief de benodigde GreenStar 3-terminals (type 2630) en de stuurautomaat die alleen voor de trekker verplicht is. In de VS is dat ook niet zo gek, omdat ruim 90 procent van de grotere trekkers wordt uitgeleverd met een stuurautomaat.
 
Het systeem werkt op alle trekkers uit de series 6R, 8R, 9R, 8030 en 9030. De 7R zal spoedig volgen. Het ligt voor de hand dat dit systeem in de toekomst ook voor andere bewerkingen, zoals hakselen en aardappelen rooien, toepasbaar is.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven