Ga naar hoofdinhoud

Britse vinding blokkeert geluid van tandartsboor

Het geluid van een tandartsboor is een belangrijke reden dat patiënten met grote tegenzin naar de tandarts gaan. Britse wetenschappers hebben een apparaat ontwikkeld dat het geluid van de boor kan wegfilteren, zodat patiënten zich meer op hun gemak voelen in de tandartsstoel.

Het nieuwe apparaat werkt op dezelfde manier als koptelefoons die omgevingsgeluiden blokkeren. Een computerchip analyseert de geluiden uit de behandelruimte en produceert een ‘omgekeerde geluidsgolf’ om het lawaai van de tandartsboor te neutraliseren, terwijl patiënten luisteren naar een MP3-speler.

Dat meldt BBC News. Het geluid van de tandartsboor is volgens de wetenschappers van onder meer het King’s College in Londen één van de hoofdoorzaken van de angst die veel mensen ontwikkelen voor de tandarts.

Herkenbaar
“Veel mensen stellen een bezoek aan de tandarts uit, omdat ze angstgevoelens hebben die kunnen worden geassocieerd met het geluid van de tandartsboor”, verklaart onderzoeksleider Brian Millar. “Dit apparaat heeft de potentie om er voor te zorgen dat die angst straks tot het verleden behoort. Het geluid van een tandartsboor is erg typisch. Het wordt waarschijnlijk wereldwijd herkend”, aldus Millar.

Prototype
De wetenschappers hebben voorlopig alleen een prototype van het apparaat ontwikkeld. Uit hun experimenten blijkt dat het mogelijk is om het geluid van een tandartsboor weg te filteren, zelfs als de frequentie van de geluidsgolven tijdens het boren verandert. De patiënten kunnen hun eigen mp3-speler aansluiten op het apparaat, zodat ze naar muziek kunnen luisteren zonder te worden gestoord door boorgeluiden.

Dempen
Op dit moment zijn de Britse wetenschappers op zoek naar investeerders om hun uitvinding verder te ontwikkelen. Het is volgens hen zinloos om het geluid van een tandartsboor te dempen door bijvoorbeeld oordopjes in te doen. “Het geluid van de boor is zo kenmerkend dat het menselijk brein het geluid dan alsnog herkend en de angst niet verdwijnt”, aldus Millar.
 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven